Επερώτηση Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για τις διεκδικήσεις από τη Μονή Αγ. Βησαρίωνα Δουσίκου

Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό

 Θέμα: Για την θέση της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, απέναντι στην προκλητική διεκδίκηση 53.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης, στο Περτούλι- Νεραιδοχώρι – Ελάτη –Στουρναρέϊκα, από την Μονή Αγίου Βησσαρίωνος – Δούσικου

Η  Μονή Αγίου  Βησσαρίωνος – Δούσικου εμφανίσθηκε ξαφνικά κατά την σύνταξη του κτηματολογίου να διεκδικεί μια έκταση 53.000 στρεμμάτων δάσους από τα δημόσια και κοινοτικά δάση στην Ελάτη, στο Περτούλι, στο Νεραϊδοχώρι,  στα Στουρναρέϊκα και άλλα χωριά του Νομού Τρικάλων, αλλά και σε βάρος μικροϊδιοκτητών οικοπεδικών εκτάσεων που υπάρχουν στην περιοχή, επικαλούμενη τίτλους προηγούμενων αιώνων.

Το γεγονός αυτό, προκάλεσε όχι μόνο έκπληξη, αλλά και πολλά ερωτηματικά παίρνοντας υπόψη ότι καμία διεκδίκηση, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν είχε προβληθεί, από το 1881 που έγινε η απελευθέρωση και προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, μέχρι και το 2017.

Η Μονή Αγίου Βησσαρίωνος – Δουσίκου, θέλει σήμερα να πάρει στη ιδιοκτησία της μια τεράστια έκταση, σε μια περιοχή που ποτέ δεν άσκησε ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δηλαδή ένα τσιφλίκι που ποτέ δεν είχε.

Με άλλα λόγια επιδιώκει να διεκδικήσει και να σφετεριστεί ένα από τα ομορφότερα δάση ελάτης στην χώρα μας. Είναι μια περιοχή που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει μπει στο στόχαστρο επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι επίσης γνωστό ότι όλη η έκταση του δάσους του Περτουλίου, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, εκτάσεως 30.000 και πλέον στρεμμάτων, έχει παραχωρηθεί με τον νόμο 6320/1934, ως προς την νομή και μόνο, στην Δασολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, ενώ η κυριότητα του Δάσους παρέμεινε στο Ελληνικό Δημόσιο και το δάσος αυτό αποτελεί πραγματικό στολίδι και πρότυπο στην χώρα μας.  Και πάλι η Μονή Δουσίκου από το 1934 μέχρι το 2017 δεν είχε διεκδικήσει κανένα δικαίωμα στην έκταση αυτή.

Παρόλα αυτά η Μονή Αγ. Βησσαρίωνος-Δουσίκου, κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της και ήδη κατάθεσε ενστάσεις σε βάρος εκατοντάδων μικροϊδιοκτητών κατά την σύνταξη του κτηματολογίου, επιδιώκοντας να κατοχυρώσει δικαιώματα.

Έτσι από τη μια καταθέτει ενστάσεις προφασιζόμενη δική της ιδιοκτησία  – που όμως ποτέ δεν είχε προβάλλει από το 1881 μέχρι σήμερα – και από την άλλη τους υπόσχεται ότι αν οι εκτάσεις αυτές περάσουν στην ιδιοκτησία της Μονής, τότε θα τους ανταμείψει και θα τους αναγνωρίσει κάποια δικαιώματα.

Μέσα από την τακτική αυτή επιδιώκεται η αναγνώριση των απαιτήσεων της σε όλη την προαναφερόμενη έκταση των 53.000 στρεμμάτων των δημοσίων και κοινοτικών δασών. Ένα νέο Βατοπέδιο εξυφαίνεται, που εμπρός του το προηγούμενο θα ωχριά.

Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να μην γίνει –  με ηθελημένες ή αθέλητες παραλείψεις – συμμέτοχος « στο έγκλημα».

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, είναι ξεκάθαρα αντίθετη σ’ αυτή την ενέργεια της Μονής Αγ. Βησσαρίωνα-Δουσίκου και καλεί την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις αρμόδιες δημοτικές αρχές της περιοχής, να σταματήσουν τις απαράδεκτες διεκδικήσεις και τα σουλτανικά φιρμάνια της Μονής.

  • Καλεί την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, να μας απαντήσει πως τοποθετείται απέναντι στις προκλητικές διεκδικήσεις της Μονής Αγίου Βησσαρίωνα –Δουσίκου;
  • Τι προτίθεται να πράξει για να προστατέψει τις πιο πάνω αναφερόμενες δημόσιες και κοινοτικές δασικές εκτάσεις, αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες των οικοπεδικών εκτάσεων;

 

11/8/2020

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαικής Συσπείρωσης

  1. Τσιαπλές Αναστάσιος
  2. Μπακάση Βασιλική
  3. Νάνος Αποστόλης
  4. Γκαραλιάκος Ζήσης