Επερώτηση Χάιδου σχετικά με την επαναλειτουργία του σπηλαίου Θεόπετρας

Κατά τις επισκέψεις μου στα χωριά του κάμπου, του δήμου Μετεώρων (πρώην καποδιστριακός δήμος Βασιλικής) αλλά και μετά από δική μου σχετική έρευνα για το θέμα, οι κάτοικοι των περιοχών μου μετέφεραν την ανησυχία τους για τη λειτουργία του σπηλαίου Θεόπετρας.

Έπειτα από μια σύντομη έρευνα που έκανα για το θέμα ενημερώθηκα πως το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Υπάρχει το υποέργο που περιλαμβάνει την εξασφάλιση των βράχων και είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας Θεσσαλίας και το έργο του εσωτερικού (συντήρηση και αποκατάσταση) που έχει αναλάβει η εφορεία Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο έχει  ενταχτεί για χρηματοδότηση στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ  με συγκεκριμένη περίοδο ένταξης τον Απρίλιο του 2020. Επιπρόσθετα έχει διεξαχθεί ο σχετικός διαγωνισμός και πριν λίγο καιρό πρόεκυψε ανάδοχος του έργου υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η εκτέλεση του έργου ορίζει πως αφού ολοκληρωθεί  η εξασφάλιση των βράχων και η επιτυχής στερέωση της  εισόδου του σπηλαίου, τότε  θα προχωρήσει η δεύτερη φάση για τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο εσωτερικό αυτού. Το χρονοδιάγραμμα που διαμορφώθηκε έπειτα από την οριστική ένταξη στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ προέβλεπε ολοκλήρωση έργων και επαναλειτουργία του σπηλαίου στο τέλος του έτους 2023.

Κατανοώντας πλήρως τις εξαιρετικά απρόβλεπτες και δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκόσμια, εξ αιτίας της πανδημικής κρίσης αλλά και τις συνθήκες που εκλήθη να αντιμετωπίσει η περιφέρεια Θεσσαλίας (σεισμοί 2021 και Ιανός) είναι λογικό οι προγραμματισμοί έργων να σημειώσουν μια σχετική καθυστέρηση.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω και εξ αιτίας της ανησυχίας των κατοίκων για την πορεία ολοκλήρωσης των έργων που θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία του σπηλαίου που έχει σταματήσει από το μακρινό 2016.

Ο κ περιφερειάρχης επερωτάται τα κατωθι

1 α Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου που έχει αναλάβει η περιφέρεια Θεσσαλίας;

β Δεδομένης της αρνητικής τροπής που οδήγησε σε πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε έργο που βρίσκεται γειτονικά  του σπηλαίου, στην ίδια περίπου περιοχή (φράγμα Ληθαίου- ημιτελές έπρεπε να λειτουργεί ήδη) η ανησυχία των κατοίκων είναι έκδηλη για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Ποιοι είναι οι λόγοι που παρότι πρόεκυψε ανάδοχος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τις εργασίες;

2 Η επαναλειτουργία του σπηλαίου της Θεόπετρας αποτελεί μια πολιτισμική νότα αισιοδοξίας για την περιοχή μας και με το μοναδικό φυσικό κάλλος του θα αποτελέσει πόλο έλξης για περιηγητές από όλη την επικράτεια.

Άραγε επειδή πρόκειται για έργο συνεργασίας μεταξύ περιφέρειας και ΥΠΠΟΑ , η καθυστέρηση που έχει προκύψει σήμερα για την πρώτη φάση του έργου μήπως επηρεάσει την έναρξη εργασιών της δεύτερης φάσης και οδηγήσει σε οριστική καθυστέρηση παράδοσης και επαναλειτουργίας όπως το υπουργείο περιγράφει για το τέλος του 2023;

Είναι στις προθέσεις της περιφερειακής αρχής μια εντατική συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ ώστε οι ενδεχόμενες καθυστερήσεις να μην αποδίδοντα εκατέρωθεν ως υπαιτιότητα της μιας η της άλλης πλευράς κάτι που στη χώρα μας απαντάται ως κανόνας;

 

     ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΧΑΙΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΑΠΘ

   Μsc.Health care management Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

   Περιφερειακός Σύμβουλος  Θεσσαλίας