Επανέρχεται ο Βλαχογιάννης για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών

blaxogiannis vouli3

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ, κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, κ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, με θέμα «Εφαρμογή του Ν. 3542/2014 για τα «κόκκινα» Δάνεια Αγροτών», από κοινού με ομάδα βουλευτών της ΝΔ.

Στην εν λόγω Ερώτηση επισημαίνονται τα προβλήματα που προκύπτουν για τους αγρότες λόγω της καθυστέρησης εφαρμογής της σχετικής διάταξης του Ν.3542/2014 (δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Φεβρουάριο του 2014), σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών στην πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν την παράταση εξόφλησης των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων αγροτικών δανείων από 5-10 χρόνια σε 7-15 χρόνια, με παράλληλο γενναίο κούρεμα στις προσημειώσεις οι οποίες τα βαρύνουν.

Έκτοτε όμως, όπως τονίζεται, (και ενώ έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πέραν των 7 μηνών), δεν υπάρχει καμία διευκρινιστική εγκύκλιος, όσον αφορά στην εφαρμογή της διάταξης αυτής που ουσιαστικά θα ανακούφιζε χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους ανά την Ελλάδα, γεγονός που επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους αγρότες της χώρας μας, αφού οι τόκοι των δανείων τους συνεχίζουν να προστίθενται με συνέπεια να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Οι παραγωγοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού μετά βίας, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, καλύπτουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες, αλλά και τις πολλαπλές τους υποχρεώσεις, όταν μάλιστα η φετινή καλλιεργητική χρονιά ήταν γι΄ αυτούς κυριολεκτικά καταστροφική με αποτέλεσμα να απολέσουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους.

Δεδομένου ότι, η παρούσα κυβέρνηση στοχεύει στην λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας που εσχάτως δοκιμάζονται πολλαπλώς, προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες και να θεραπευτούν παθογένειες του παρελθόντος, ο Υπουργός ερωτάται

Για ποιο λόγο δεν έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του Ν.3542/2014 που αφορά στις ρυθμίσεις των «κόκκινων» αγροτικών δανείων της πρώην Α.Τ.Ε και πότε αναμένεται η έκδοση της σχετικής διευκρινιστικής εγκύκλιου, ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι ρυθμίσεις του

.