Επαφών συνέχεια για την Τρικαλινή υποψήφια Ευρωβουλευτή του ΑΚΚΕΛ Βίκυ Σαργιώτη

Την Δευτέρα οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) Μουτσινάς Πάρις, Ιωαννίδου Κορίνα και Σαργιώτη Βίκυ, είχανε  μία συνάντηση και γόνιμη συζήτηση με τους Μπέλλη Βασίλειο γενικό Διευθυντή της ΑΝΚΑ(αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ) και τον Διδάγγελο Γιώργο αντ/δρο της ΕΣΕΚ ( Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας) αντ/δρος του συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων(ΣΕΚ) και στέλεχος της ΕΔΟΚ( Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος)

Οι εκπρόσωποι του ΑΚΚΕΛ ενημέρωσαν αναλυτικά τους συνομιλητές τους για τους στόχους του Κόμματος στις ευρωεκλογές, οι οποίοι συνοπτικά είναι οι εξής:

Η αλλαγή της ατζέντας της χώρας με την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση , με βάση τον πρωτογενή τομέα παραγωγής ο οποίος βρίσκεται διαχρονικά στο περιθώριο της κυβερνητικής πολιτικής. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά αφού η επισιτιστική επάρκεια σήμερα αγγίζει μόλις το 30% σε σχέση με το 117%του 1980 .Εισάγουμε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, αξίας 6 δις το χρόνο ετησίως, περίπου, τα οποία εκτός του αθέμιτου ανταγωνισμού, που προξενούν στα ελληνικά προϊόντα, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα  στη δημόσια υγεία, αφού είναι κυρίως προϊόντα τρίτων χωρών, όπου δεν εφαρμόζονται οι υγειονομικοί κανονισμοί της ΕΕ. Δυστυχώς εισάγουμε το 70%  του  χοιρινού κρέατος ,το 90% του  μοσχαρίσιου, πολλά  γαλακτοκομικά λαχανοκομικά ,μαλακό σιτάρι κ.α.

 

Αυτή η κατάσταση πρέπει πάραυτα να αναστραφεί, γιατί η Ελλάδα δεν θα έχει μέλλον και αξιοπιστία. Η στήριξη της Ελληνικής παραγωγής, η προσέλκυση των νέων, ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων, φορολογικά κίνητρα, κατάργηση των επαίσχυντων « ιστορικών δικαιωμάτων» και αναδιανομή των επιδοτήσεων υπέρ των νέων αγροτών, δραστική μείωση του κόστους παραγωγής και της τιμής του πετρελαίου για τους αγρότες, στήριξη των ΠΟΠ προϊόντων και αξιοποίησή τους διεθνώς, άρση της εκχώρησης τους σε συμβάσεις της Ευρώπης με Τρίτες χώρε κλπ.

 

Η εφαρμογή Ευρωπαϊκού Μανιφέστου το οποίο εκπονήθηκε από το ΑΚΚΕΛ μαζί με πέντε άλλα κόμματα και ηγέτιδα δύναμη  το κίνημα 5 αστέρων, του Ντι Μάιο και το οποίο περιγράφει σαφώς τις δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νέο Ευρωσχεδιο, για τη δημιουργία της Ευρώπης του μέλλοντος, της Ευρώπης  της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της αριστείας και της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των χωρών της ΕΕ, με σύγχρονο περιορισμό της ασυδοσίας των χρηματαγορών και των διακρατικών εγκλημάτων (των off shore, των φορολογικών παραδείσων κα.)

Και ενώ η Ελλάδα είναι απούσα από την διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ 2020-2027, το ΑΚΚΕΛ έκανε παρέμβαση στην Ευρώπη για θέματα της ΚΑΠ ,του προγράμματος της Γεωργίας ακρίβειας ,την καινοτομία κλπ. ,δια του κ. Μουτσινά σε συνεργασία του κ. Χρυσογονου και του κ.Castaldo,αντ/δρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Το κυριότερο όμως είναι ότι το ΑΚΚΕΛ αυτά τα χρόνια από το 2014, αν και δεν είχε καμία κοινοβουλευτική εκπροσώπηση  έχει υποβάλει δεκάδες παρεμβάσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την επιτροπή ανταγωνισμού , τον συνήγορο του πολίτη ,με στόχο την προάσπιση των  δικαιωμάτων των αγροτών και την ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Μπέλλης μας ενημέρωσε διεξοδικά για το σημαντικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο της ΑΝΚΑ .Η ΑΝΚΑ  είναι φορέας των ΟΤΑ , που προσφέρει πολυμερή στήριξη στους αναπτυξιακούς φορείς της περιοχής. Εχει συμβάλλει στη δημιουργία 35 κλαδικών συνεταιρισμών, νέου τύπου, όλων των εκφάνσεων- αγροτικοί αστικοί, δασικοί, μελισσοκομικοί, ΚΟΙΝΣΕΠ,- οι οποίοι είναι ομοιογενείς ,για την στοχευμένη ανάπτυξη των  κλάδων.( θέσπιση αναπτυξιακού σχεδίου και business plan), ώστε βήμα-βήμα να παρεμβαίνουν στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι και τη κοινωνική οικονομίας της περιοχής.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΑΝΚΑ, έχει ήδη ξεκινήσει την δημιουργία  ενός συντονιστικού δικτύου, το οποίο θα στηρίζει  τις προσπάθειες των Συνεταιρισμών με παροχή  συγκεκριμένων υπηρεσιών,  εκπαίδευσης, νομικής στήριξης με στόχο την μεγιστοποίηση του κοινωνικού- αναπτυξιακού  οφέλους . Η πιλοτική αυτή πρωτοβουλία δεν έχει όμως τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ και της ηγεσίας του, που παραμένουν στη λογική των συνεταιρισμών γενικού σκοπού ,οι οποίοι είναι ξεπερασμένοι  και πάσχουν από χρόνια αναπτυξιακή αγκύλωση και έτσι το εγχείρημα αυτό δεν έχει αποκτήσει προς το παρόν  την αναγκαία νομική και πολιτική κάλυψη για να προχωρήσει και να δώσει καρπούς. Ο κ. Διδάγγελος ανέλυσε την πολυσχιδή  του δράση στους φορείς που εκπροσωπεί. ιδιαίτερα στην ΕΣΕΚ με την λειτουργία του εργοστασίου pellets. Εστίασε όμως στον τομέα της κτηνοτροφίας και είπε με έμφαση ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.     Το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτός του κόστους παραγωγής, είναι αυτό των ελληνοποιησεων  και ανάγκη της κρατικής   προστασίας των ελληνικών προϊόντων από τις ανεξέλεγκτες αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων και συναφών τροφίμων καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι, από την αναγνωριστική συζήτηση προέκυψε σύγκλιση απόψεων και συν αντίληψη για την εφαρμογή μιας Εθνικής πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με σχέδιο για την δημιουργία  βιώσιμων ανταγωνιστικών κλάδων του Πρωτογενούς τομέα παραγωγής και γενικότερα της ανάπτυξης της χώρας. Τέλος υπήρξε  δέσμευση  μετά τις εκλογές να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση, και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την αγροτική ανάπτυξη και όχι μόνο.