Έως και 30 χρόνια θα χρειαστούν τα οικοσυστήματα για να επανακάμψουν

Για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο οικοσύστημα μίλησε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Ιωάννης Γήτας.

Καταγραφή που έγινε το πρωί από δορυφόρους της ΝΑΣΑ έδειξε ότι έχουν καεί ήδη 44.000 στρέμματα στα Δερβενοχώρια. Στον Κουβαρά μέχρι τα ξημερώματα είχαν καεί 38.000 στρέμματα, έκταση που αφορά αστικό ιστό σε ποσοστό 8%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η έκταση αυτή κάηκε μέσα σε μόλις 6 ώρες, ενώ επικρατούσαν άνεμοι της τάξης των 7-8 μποφόρ. Ο Καθηγητής τόνισε ότι τέτοιες φωτιές εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και για την αντιμετώπισή τους, εκτός από ανθρώπινη προσπάθεια, πρέπει να είναι σύμμαχος και ο καιρός.

Ο κ. Γήτας επεσήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει όταν οι ίδιες ή γειτονικές εκτάσεις καίγονται κάθε 5-10 χρόνια. Οι επανειλημμένες πυρκαγιές στην ίδια περιοχή σε μικρό χρονικό διάστημα πολλαπλασιάζουν τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη βλάστηση αλλά και το ζωικό κεφάλαιο. Ακόμη και οι προσπάθειες αναδάσωσης δεν έχουν αποτέλεσμα.

«Το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να επανακάμψει το οικοσύστημα εξαρτάται από το πόσο χώμα υπάρχει εκεί, πόσο έδαφος, αν οι εκτάσεις είναι βραχώδεις. Οι θαμνώδεις εκτάσεις αποκαθίστανται πιο γρήγορα. Αν όμως πρόκειται για πλήρη αποκατάσταση δάσους πεύκης όπως στη Βόρεια Εύβοια ή στα Δερβενοχώρια ή στα Γεράνεια Λουτρακίου, εκεί μιλάμε για 30 χρόνια» κατέληξε.

cnn.gr