Σήμερα 2 Απριλίου 2025, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.
Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Η συγκεκριμένη ημέρα επελέγη ως φόρος τιμής στον Δανό παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 2 Απριλίου του 1805.
Έτσι κι εμείς στο σχολείο μας γιορτάσαμε τη μέρα αυτή με ένα αφιέρωμα στην Τρικαλινή Συγγραφέα και δημιουργό, κα Ευαγγελία Γκούμα.
Στα πλαίσια της δράσης μας αυτής διαβάσαμε στους μαθητές μας το βιβλίο της «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΦΕΓΓΑΡΟΠΕΤΡΑΣ», μιλήσαμε για το νόημα της ημέρας αυτής, τραγουδήσαμε και στο τέλος οι μαθητές μας έκαναν τις δικές τους ζωγραφιές-δημιουργίες, αντλώντας έμπνευση από το παραμύθι της συγγραφέως που άκουσαν. Με τις ζωγραφιές αυτές φτιάξαμε μια μεγάλη αφίσα που θα μας θυμίζει την αγάπη μας για το βιβλίο. Τέλος κάθε παιδί πήρε μαζί του ως δώρο από τη συγγραφέα το βιβλίο της, με μια αφιέρωση και ένα γράμμα της να συνοδεύει τη μέρα αυτή.
«Με την ανάγνωση των βιβλίων ένας νέος κόσμος απλώνεται μπροστά σου, όμορφος, μυστηριώδης αλλά και επικίνδυνος. Όλα όσας έχεις φανταστεί και θελήσει μπορούν να συμβούν, φτάνει να έχεις τη δύναμη να συνεχίσεις. Όταν σου χαρίσουν ένα βιβλίο, υποδέξου το σαν φίλο πολύτιμο που δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ.» Ευαγγελία Γκούμα
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας μαθητές – εκπαιδευτικούς – γονείς στη συγγραφέα για την ευγενική χορηγία της στο σχολείο μας.
«Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο…»
Όταν ένα αγόρι ή ένα κορίτσι λέει «Δε μ’ αρέσει να διαβάζω!», με κάνει και γελάω! Δεν τα πιστεύω αυτά τα παιδιά. Σίγουρα τρώνε παγωτά, παίζουν παιχνίδια, παρακολουθούν ενδιαφέρουσες ταινίες. Με άλλα λόγια, τους αρέσει να περνούν καλά. Και το διάβασμα δεν είναι μόνο μια επίπονη δουλειά που οδηγεί στην ανάπτυξη των συναισθημάτων και της προσωπικότητάς μας, αλλά πρώτ’ απ’ όλα είναι ευχαρίστηση.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο γράφουν τα έργα τους οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων.
Sergey Makhotin (Ρωσία) – Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου