Εορτασμός ημέρας Ολοκαυτώματος στο 4ο γυμνάσιο Τρικάλων

Στην 20η Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, υιοθετήθηκε η πρόταση για τη θεσμοθέτηση «Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία».

Η Ελληνική Βουλή με το νόμο 3218/2004 (ΦΕΚ Α’ 12) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. Είναι η μέρα που ο συμμαχικός στρατός έφθασε στο Άουσβιτς και έκλεισαν για πάντα οι πύλες του κολαστηρίου, του τόπου μαρτυρίου για τους Εβραίους της Ευρώπης.

Ήταν ο επίλογος μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Η τελευταία λέξη μιας από τις πιο σκοτεινές και φρικτές σελίδες της ιστορίας και το τέλος ενός εγκλήματος που η ανθρωπότητα έκανε χρόνια να συλάβει σε όλες του τις διαστάσεις. Το Ολοκαύτωμα, η μαζική εξόντωση ανδρών, γυναικών και παιδιών μέσα σε θαλάμους αερίων με βασανιστήρια φρικτά, έχει μια θλιβερή μοναδικότητα που κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει.

Το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 27ης Ιανουαρίου προσκάλεσε τον κ. Κωνσταντίνο Μιχαλάκη, Φιλόλογο-Ιστορικό, συγγραφέα του βιβλίου «Η Εβραϊκή κοινότητα των Τρικάλων», ο οποίος μίλησε στα παιδιά για το φαινόμενο του Ναζισμού και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παράλληλα, πρόβαλε ένα βίντεο για το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στην Πολωνία. Στη συνέχεια, μίλησε για την εβραϊκή κοινότητα των Τρικάλων, για τον αριθμό των μελών της πριν και μετά το Ολοκαύτωμα και αναφέρθηκε σε μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Έπειτα απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες μαθητών για την εξάπλωση του φαινομένου του Ναζισμού και τους αγώνες των λαών για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη επαγρύπνησης των νέων και ενεργού συμμετοχής τους στην πολιτική και κοινωνική ζωή για να μην επαναληφθεί η φρίκη του παρελθόντος.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» ευχαριστούν θερμά τον κ. Κωνσταντίνο Μιχαλάκη, που ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκλησή μας.