Envolve Entrepreneurship – Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Νέων

Ανακοινώθηκαν οι 20 ομάδες που πέρασαν στον τελικό του 1ουΠανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό στην αειφόρο ανάπτυξη

-Το EnvolveEntrepreneurship(https://greece.envolveglobal.org/el/) ανακοινώνειτις είκοσι επικρατέστερες επιχειρηματικές προτάσεις του 1ουΠανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό στην αειφόρο ανάπτυξη. Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε ενδιαφέρον και αιτήσεις τόσο από δημόσια όσο και από ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, με δυναμική παρουσία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα και Κρήτη. Οι μαθητές εργάστηκαν εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας τις υποδομές του Υπουργείου, το εκπαιδευτικό υλικό του Envolve και τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο.

O Jimmy Αθανασόπουλος, Chairman του Envolve Entrepreneurship στην Ελλάδα δήλωσε: “Συγχαρητήρια σε όλουςτους/τιςμαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς.Στον πρώτο μαθητικό διαγωνισμό του Envolveείδαμε λαμπρές επιχειρηματικές ιδέες με προσανατολισμό στην αειφόρο ανάπτυξη, τόσο από μαθητές Γυμνασίων, όσο και Λυκείων. Είναι σημαντικό να τονίσουμεότι στo διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα,επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα του ως πανελλήνιο. Να ευχαριστήσουμε τους/τις εκπαιδευτικούς που ήταν συνοδοιπόροι μας σε αυτή την προσπάθεια, κινητοποίησαν και ενέπνευσαν τους μαθητές τους να εργαστούν ως ομάδα, με γνώμονα την επιχειρηματικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.”

Oι είκοσι επικρατέστερες ομάδες προέρχονται από μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα. Οι ιδέες τους περιλαμβάνουν εγχειρήματα που προσφέρουν αειφόρα προϊόντακαι υπηρεσίες για την καθημερινότητα και τη διατροφή,προτάσεις για βιώσιμες πόλεις, περιβαλλοντική παρακολούθηση και αναβίωση, την προσφορά περιβαλλοντικών εργασιών, την κοινωνική δικτύωση και υποστήριξη, τη διαχείριση αποβλήτων και την παραγωγή προϊόντων.

O Αλέξανδρος Νούσιας, Country Director του Envolve Entrepreneurship στην Ελλάδα δήλωσε: “Θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας του Covid-19 που όλοι βιώνουμε, κατάφεραν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μοναδικές επιχειρηματικές προτάσεις. Θέλουμε επίσης να συγχαρούμε τους εκπαιδευτικούς που με ζήλο συνεργάστηκαν με την ομάδα μας, συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές μας δράσεις και ενέπνευσαν του μαθητές τους. Η επιχειρηματικότητα είναι αρωγός δημιουργικής σκέψης και ανάπτυξης δεξιοτήτων και, με τον αειφόρο προσανατολισμό του διαγωνισμού,αναδεικνύουμε στη νέα γενιά την ανάγκη της υγιούς και βιώσιμης προσέγγισής της. Ευχαριστούμε τους οργανισμούς και τους Δήμους από όλη την Ελλάδα που υποστήριξαν αυτό το εγχείρημα και,ευχόμαστε καλή επιτυχία, όχι μόνο στους φιναλίστ του διαγωνισμού, αλλά και σε όλους όσοι συμμετείχαν.”

Οι νικήτριες ομάδες θα ανακοινωθούν στις αρχές Απριλίου 2021μέσα από μια ψηφιακή εκδήλωση, όπου θα παρουσιάζουν ζωντανά την επιχειρηματική τους ιδέα στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Η αξιολόγηση έγινε βάσει των κριτηρίων του μαθητικού διαγωνισμού που αφορούν τον προσανατολισμό στην αειφόρο ανάπτυξη, την καινοτομία και το επιχειρηματικό πλάνο – businessplan.

Οι ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό, με αλφαβητική σειρά,είναι οι εξής:

 • Η AIRΜΕΙΣ από τα Εκπαιδευτήρια Καντά καταγράφει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους (Arduino) μέσω αισθητήρων, ανά Δήμο και εξάγει συμπεράσματα, λαμβάνοντας υπόψη τα μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία διαθέτει στην εφαρμογή της.
 • Η AQUA FERTILITY από το ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευήςκαι για κωφούς-βαρήκοους μαθητές ασχολείται με την καλλιέργεια τροφίμων μέσα σε ένα συμβιωτικό οικολογικό σύστημα, την ενυδρειοπονία και προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες, με επισκέψεις εμπλοκής στη διαδικασία παραγωγής.
 • Η Bio-act από το Γενικό Λύκειο της Αξούμε την ιδέα της φιλοδοξεί να ασχοληθεί με την καλλιέργεια του βιολογικού ακτινιδίου και να προωθήσει την παραγωγή βιολογικών προϊόντων συμβάλλοντας στην αειφόρο και οικονομική ανάπτυξη τηςΑξού.
 • Η BIOSTRΑW από το Γυμνάσιο Γαλαξιδίουθα παράγει οικολογικά καλαμάκια μιας χρήσης, των οποίων η πρώτη ύλη θα είναι το άχυρο, ώστε η αλόγιστη χρήση του πλαστικού να μειωθεί συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
 • Η CONTROL-E από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών θα διαθέτει ειδικούς μετρητές και ανιχνευτές σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις πελατών, θα καταγράφει τις καταναλώσεις και θα προτείνει την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με άλλες οικονομικότερες της οποίες εμπορεύεται και προμηθεύει.
 • Η Eco-FriendlyJobsαπό το 1ο Γενικό Λύκειο Ιεράπετρας παρέχει υπηρεσίες εύρεσης πράσινης εργασίας στην Κρήτη προάγοντας το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.
 • Η EcoThinkodietsαπό το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης μέσω ψηφιακής ηλεκτρονικής εφαρμογής παρέχει υγιεινά διατροφικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, με γνώμονα το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής
 • Η ECOWAVE από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο δημιούργησε το «Bio-veil»,  το πρώτο απολύτως βιο-αποικοδομήσιμο ρολό χαρτιού για εξεταστικά κρεβάτια νοσοκομείων, ιατρείων, φυσικοθεραπευτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής που διαθέτει αδιάβροχη επένδυση από φυσικές πρώτες ύλες, όπως άμυλο, σιτάρι και φυτικά έλαια.
 • Η Eco-World απότο Γυμνάσιο Δημητριτσίου ασχολείται με την αναδάσωσητης καμένης γης αξιοποιώντας ένα φυτώριο με δενδρώδεις καλλιέργειες και μέσω μιας εφαρμογής διοργανώνει εθελοντικές δράσεις για τις κατεστραμμένες δασικές περιοχές και ενημερώνει για τα οφέλη της φύσης στον άνθρωπο.
 • Ηgreenteencommunityαπό τα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» θα δημιουργήσει μια εφαρμογή-παιχνίδι για κινητές συσκευές που θα βοηθάει τους χρήστες (μαθητές/τριες) να προσδιορίσουν, να συγκρίνουν και βελτιώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα.
 • Η GreenDentαπό τη Σχολή Μωραΐτη δραστηριοποιείται στο κλάδο της στοματικής υγιεινής και παράγει μια οδοντόκρεμα που στερεοποιείται, ώστε να συσκευαστεί και να διανεμηθεί στην αγορά με ένα τρόπο φιλικότερο προς το περιβάλλον.
 • H GreenDesertwithZero Capital από το 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκούείναι ένα φυτώριο που ασχολείται με την αναπαραγωγή του Παγκράτιου του παράλιου και τη μερική μεταφορά του στους διαταραγμένους οικοτόπους του, καθώς η  κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αρνητικά την φύτρωσή του.
 • Η HydroKinetic από το 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας με το hydrocar, ένα αυτοκίνητο που κινείται με ενέργεια που παράγει το ίδιο με ηλεκτρόλυση και τη χρήση αεραγωγών, χωρίς να καταναλώνει ορυκτά καύσιμα και είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
 • Η A.I.S.E. (Reusable-Advanced-Innovative-Safe-Economical) από το Λύκειο Φιλοθέης κατασκεύασε ένα παγκάκι από συμπιεσμένα ανακυκλωμένα υλικά, βαμμένο με φωτοκαταλυτικά χρώματα και διαθέτει κάδους ανακύκλωσης με αισθητήρες πλήρωσης, όπου οι ενεργειακές ανάγκες του καλύπτονται από ηλιακούς συλλέκτες.
 • Η ReFoodαπό τα Εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑ χτίζει γέφυρες μεταξύ παραγωγών τροφίμων και καταναλωτών, αναδιανέμοντας άμεσα γεύματα και τρόφιμα και αξιοποιώντας πλήρως απορρίμματα και ακατάλληλα τρόφιμα για βιομηχανική χρήση.
 • Η StandbyMe από το ΓΕΛ Επισκοπής Κρήτης παρέχει δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε εφήβους νέους μέσω μιας ηλεκτρονικής  πλατφόρμας σε ζητήματα που τους απασχολούν. Το αντίτιμο των συνεδριών καλύπτεται από χορηγίες που συγκεντρώνει στο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων.
 • H ThessPropolisαπό το 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκούπαράγει βάμμα πρόπολης, παστίλιες και αντιβηχικό σιρόπι, χωρίς συντηρητικά, που θωρακίζουν τον οργανισμόμε φυσικό τρόπο και η συσκευασία τους είναι ανακυκλώσιμη με τις οδηγίες χρήσεωςσε μορφή QR.
 • H WasteFree από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδηδιαχειρίζεται αποτελεσματικά τα ανακύπτοντα από την παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς απόβλητα, με την χρήση της μεθόδου της ηλεκτροκροκίδωσης και αποτελεί μια σύγχρονη επιχειρηματική πρόταση, με προοπτικές εδραίωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
 • Η Wormsyαπό το 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας παράγει ειδικούς κάδους συλλογής οργανικών αποβλήτων που διευκολύνει την διαδικασία της κομποστοποίησης, διαθέτοντας 5 ειδικούς αισθητήρες που συλλέγουν επιστημονικά δεδομένα του περιβάλλοντος του κάδου, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιτυχή δημιουργία του κομπόστ.
 • Ο Κήπος της Εδέμαπό το Γυμνάσιο Δημητριτσίου μέσα από μία εφαρμογή ενημερώνει για τα σημεία των πόλεων που έχουν ανάγκη διαμόρφωσης και καλλωπισμού (πλατείες, πάρκα κλπ.) και καλεί εθελοντές και κοινωνικές ομάδες να συμμετέχουν στις δράσεις της για μία όμορφη και ζωντανή Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ομάδες θα βρείτε εδώ: https://greece.envolveglobal.org/el/education/school_contest/

 

Ο μαθητικός διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, του Δήμου Κηφισιάς, του Δήμου Βέροιας, του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, του Δήμου Νέας Σμύρνης και του Δήμου Ορεστιάδας.

 

Το MEdIES, το OpenCoffeeHeraklion, το POS4work, το WomenDo Business, οι Global Shapers, η ATRAKTOS, το EPLO, το XanthiTechLab, το YouthEntrepreneurshipClub και το Bizrupt, στηρίζουν επικοινωνιακά το μαθητικό διαγωνισμό (communitypartners).