Εντυπωσίασε η παιδική φαντασία και δημιουργικότητα στο μαθητικό φεστιβάλ των Τρικάλων

Όμορφες σκηνές και εικόνες, απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, στον χώρο των παλιών φυλακών, παρακολουθώντας τους Τρικαλινούς μαθητές να ξεδιπλώνουν το ταλέντο, την φαντασία και την δημιουργικότητα τους, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, κατά την διάρκεια του μαθητικού καλλιτεχνικού φεστιβάλ με τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;».

220 μαθητές και μαθήτριες από 9 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Τρικάλων παρουσίασαν «Μαζί» δρώμενα παραστατικών τεχνών και εκθέσεις. Το φεστιβάλ «Μαζί», το οποίο παρουσιάστηκε με τη βοήθεια 16 εκπαιδευτικών και 8 καλλιτεχνών και θεατροπαιδαγωγών, ήταν αποτέλεσμα καλλιτεχνικών εργαστηρίων, που έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές, ανάμεσά τους και αρκετά προσφυγόπουλα, νασυναντηθούν και να δημιουργήσουν μέσα από τις τέχνες (θέατρο, χορός, βίντεο, φωτογραφία, εικαστικά).

Τα εργαστήρια διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
To φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (21η Μαρτίου). Κοινός στόχος των παιδιών είναι να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την αγάπη τους στους συνομηλίκους τους που ζουν στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι αναγκάστηκαν να χάσουν την παιδική τους ηλικία από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις στερήσεις.
Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν τα σχολεία: 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 12ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 28ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 31ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων, 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων, 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, ενώ για το όμορφο αποτέλεσμα συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Λαμπρινού, Ελένη Τσιρογιάννη, Ολυμπιάνα Κανούτα, Λαμπρινή Κυρίτση, Γιαννούλα Καραμήτρου, Αρτέμης Αρκουμάνης, Μαρίνα Σπαθή, Πετρούλα Συμιρδάνη, Ουρανία Παπαζεύκου, Πόπη Μαγαλιού, Φανή Σμιξιώτη, Θεοδώρα Φαλαγκάρα, Βασιλική Παπαμήλου, Γιώργος Παπαπαναγιώτου, Ευαγγελία Αυγέρη, Αθανάσιος Κάκιας.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού
δράματος. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Καλλιτέχνες-θεατροπαιδαγωγοί: Κωνσταντίνος Καρανίκας, Χριστίνα Κρίθαρη, Βασιλένα Μητσιάδη, Σόνια Ντόβα, Ελένη Ποζιού,
Γιάννης Φλούλης, Θάνος Φλούλης, Αντονέλλα Χήρα.
Σκηνική επιμέλεια : Αντονέλλα Χήρα
Συντονισμός Φεστιβάλ: Χριστίνα Κρίθαρη, Αχίλλειος Κουτελίδας
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και με την στήριξη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων.