Εντυπωσίασε η εκδήλωση του Μουσικού σχολείου Τρικάλων «Ψίθυροι από το σύμπαν»

Συνήθως στο Μουσικό σχολείο δίνουμε συναυλίες με τα μουσικά σύνολα των μαθητών μας, με χορωδία ή ορχήστρα και η θεματική μας κινείται στην ευρωπαϊκή ή στην παραδοσιακή μουσική. Δεν ψιθυρίζουμε.

Το Σάββατο βράδυ όμως τις 13 Μαΐου οι ήχοι απόκτησαν μια άλλη διάσταση. Ο προσκεκλημένος μας, φημισμένος ανά τον κόσμο, με τη στεντόρια φωνή και τη δυναμική του παρουσία, μας βοήθησε να ακούσουμε τους ψιθύρους του σύμπαντος και να ταξιδέψουμε στην απεραντοσύνη του. Ο λόγος για τον διακεκριμένο επιστήμονα, φυσικό και αστροφυσικό κ. Διονύση Σιμόπουλο, ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη μας και το σχολείο μας για ένα συναρπαστικό διήμερο.

Την Παρασκευή στις 12 Μαΐου το πρωί είχαμε την τιμή και τη χαρά να τον έχουμε στο σχολείο μας. Η Α΄ τάξη του Λυκείου με επιβλέποντα καθηγητή τον μαθηματικό κ. Θεοφάνη Καρούτη παρουσίασε ενώπιόν του και ενώπιον 200 περίπου μαθητών του σχολείου ένα σύντομο θεατρικό και την ερευνητική εργασία της τάξης με θέμα την Αστρονομία. Στη συνέχεια οι μαθητές βομβάρδισαν με ερωτήσεις τον κ. Σιμόπουλο και εκείνος ανταποκρίθηκε προθυμότατα. Στη μάθηση φτάνει κανείς από πολλούς δρόμους. Οι ομιλίες με γενικό θέμα είναι ένας από αυτούς ∙ ωστόσο οι ερωτήσεις οι οποίες πηγάζουν από τα ενδιαφέροντα, τις απορίες  και τις ανησυχίες του καθενός, οι οποίες απαντιούνται άμεσα, παραστατικά, κατανοητά και με βοηθό τον καλλιεργημένο προφορικό λόγο, αλλά και τη στιβαρή παρουσία του ομιλούντος είναι η καλύτερη, αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη οδός. Και όταν μάλιστα οι απαντήσεις γεννούν και νέα ερωτηματικά, που διατυπώνονται αμέσως και διασαφηνίζονται κι αυτά με τη σειρά τους άμεσα, τότε πια κάνουμε λόγο για πνευματική επικοινωνία υψίστης ποιότητας. Αυτά τα αγαθά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές μας την ημέρα που ο κ. Σιμόπουλος επισκέφτηκε το σχολείο μας. Υπήρχαν βέβαια και ερωτήματα σχετικά με θέματα τα οποία δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί. Ποτέ όμως ο εκλεκτός καλεσμένος μας δεν απογοήτευε τους μαθητές, αλλά αντίθετα τους παρακινούσε να ασχοληθούν με τα αναπάντητα και τα ανεξερεύνητα … δημιουργώντας τους την προσδοκία ενός μελλοντικού … Νόμπελ φυσικής. Πόσοι άραγε δε φαντάστηκαν τον εαυτό τους να δίνει απαντήσεις στα αναπάντητα, λύση στα άλυτα και να κερδίζει ένα … νόμπελ, προαναγγελμένο από τον πιο ειδικό και από τους ειδικούς!!! Επιπλέον είχαμε την ευκαιρία να ξεναγήσουμε τον υψηλό καλεσμένο μας και τη σύζυγό του την κ. Κάρεν-Λουΐζα Πήτερσον στους χώρους του σχολείου μας, στα στούντιο μουσικών μαθημάτων, στη βιβλιοθήκη μας, στα εργαστήρια φυσικής και χημείας, στο εστιατόριο και στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Η γνωριμία με τον κ. Διονύση Σιμόπουλο και με τα μυστικά του σύμπαντος συνεχίστηκε και την άλλη μέρα, Σάββατο βράδυ με την ενδιαφέρουσα ομιλία: «Ψίθυροι από το σύμπαν». Ακούσαμε για τη δημιουργία του σύμπαντος και την εξέλιξή του, τα βαρυτικά κύματα  και τη σημασία τους, τις μαύρες τρύπες, τη σκοτεινή ενέργεια, τη δημιουργία του χώρου και του χρόνου  αλλά και για την απεραντοσύνη του σύμπαντος, τα τελευταία θέματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη μελέτη του σύμπαντος και φυσικά και πάλι γεννήθηκαν ερωτήματα τα οποία απαντήθηκαν με επιστημονικό, κατανοητό και παραστατικό τρόπο. Ακούραστος, ευδιάθετος και ευγενέστατος ο κ. Σιμόπουλος μας γοήτευσε με την παρουσία του, τον λόγο του, τις απαντήσεις του, τις επιστημονικές του γνώσεις, την εμφανή αγάπη του για το αντικείμενό του, την καλλιέργειά του και την πείρα του. Ποιος άραγε θα ήταν ο καταλληλότερος για να μας ταξιδέψει στα μυστικά του σύμπαντος;

Ευτυχής ήταν και η συνάντηση με την ομάδα αστροπαρατήρησης «Αποσπερίτες», οι οποίοι έφεραν στο προαύλιο του σχολείου τα τηλεσκόπιά τους με σκοπό την αστροπαρατήρηση προεξάρχοντος του κ. Σιμόπουλου. Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας, τόσο μακριά, άπιαστος και ακατανόητος και τόσο κοντά τη βοηθεία των τηλεσκοπίων και των επεξηγήσεων του διακεκριμένου επιστήμονα! Όλα αρμονικά και ισορροπημένα! Όλοι λοιπόν οι παρευρισκόμενοι με αγωνία έσκυβαν να παρατηρήσουν τον Κρόνο, τον Δία και τους δορυφόρους του, τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ, την Ιώ και την Ευρώπη (παρόλο που δεν μας έκαναν το χατίρι να φαίνονται όλοι, λόγω των καιρικών συνθηκών) μέσα από τα τηλεσκόπια που προθυμότατα έστησαν στην αυλή του σχολείου οι: Δημήτρης Μακρής από τη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, η Ματίνα Γούναρη, ο Βασίλης Παλπάνης, η Βανέσα Σταμούλη, ο Πάνος Μαγκάτος, ο Φώτης Κατσιούλας από την ομάδα αστροπαρατήρησης και ο Θεοφάνης Καρούτης, καθηγητής του σχολείου μας. Οι άνθρωποι πάντα αγωνιούμε και απορούμε για το τι υπάρχει εκεί έξω. Με τη βοήθεια λοιπόν της επιστήμης και της τεχνολογίας και των ανθρώπων που μας τις προσέφεραν ικανοποιήσαμε την περιέργειά μας και πήραμε μια μικρή γεύση του κόσμου έξω (;) από  μας.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Διονύση Σιμόπουλο για την ευκαιρία που μας έδωσε να απλώσουμε το χέρι μας στο σύμπαν, να το αγγίξουμε και να ακούσουμε τους ψιθύρους του. Εξάλλου Μουσικό σχολείο είμαστε. Ξέρουμε εμείς από μουσική, έστω και αν ακούγεται … ψιθυριστά.

Μουσικό σχολείο Τρικάλων και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού σχολείου