Εντυπωσίασαν τους Τρικαλινούς οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

Την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη  παρουσιάστηκε στο υπαίθριο θέατρο του Φρουρίου , από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ , η παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη.

Ήταν μία ακόμη πρωτοβουλία των συνεπών  αγωνιστικών εργατικών σωματείων των Τρικάλων , που βρήκε σημαντική ανταπόκριση   από τους  εργαζόμενους της πόλης μας. Ήταν μια προσπάθεια να αναδειχθεί ότι ο Πολιτισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων και όχι λίγων κι εκλεκτών. Γιατί η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ είναι θέατρο από εργάτες για εργάτες με την ανιδιοτελή προσφορά δεκάδων συναδέλφων. Γι’ αυτό και η παράσταση είχε αντί εισιτηρίου ένα μικρό συμβολικό αντίτιμο για να καλυφθούν τα απαραίτητα λειτουργικά έξοδα της παράστασης.  Η προσέλευση των εργαζομένων της πόλης μας έδειξε την αναγκαιότητα να συνεχιστούν και να ενταθούν τέτοιου είδους πολιτιστικές πρωτοβουλίες.

Οι «Τρωάδες», κέρδισαν το κοινό των Τρικάλων  που για δύο ώρες σχεδόν παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον την παράσταση και το αμείλικτο “κατηγορώ” για τις φρικαλεότητες του πολέμου, το σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Οι φωνές των Τρωάδων έφτασαν ως τις μέρες μας φέρνοντας μαζί τους την καταγγελία όλων όσοι μέσα στους αιώνες έπεσαν ματαίως στα πεδία των μαχών πολεμώντας κάτω από ξένη σημαία. Όλων όσοι εξαφανίστηκαν, χάθηκαν και δεν αποχαιρετίστηκαν. Όλων των γυναικών που έχασαν την ανθρώπινη υπόστασή τους και έγιναν σάρκα προς τέρψη των ισχυρών. Όλων των μανάδων που έκλαψαν πάνω από το νεκρό σώμα του παιδιού τους. Όλων των παιδιών που δεν πρόλαβαν το χρόνο που τους δόθηκε γιατί το μέλλον τους απείλησε μια βάρβαρη και παρωχημένη εξουσία. Τροία, Μήλος, …Συρία, Αφγανιστάν…

          Οι φωνές των Τρωάδων διασχίζουν τους αιώνες σα μια  κραυγή διαμαρτυρίας κατά της αυθαιρεσίας των νικητών απέναντι στους ηττημένους. Απέναντι σ αυτούς που οδηγούν τους λαούς, στην κάθε είδους  αιχμαλωσία και τη δουλεία. Αυτούς που ταπεινώνουν, βιάζουν, θανατώνουν και εξευτελίζουν, νέους, γέρους, παιδιά.

Ο πόνος και η δυστυχία στο πρόσωπο των αιχμάλωτων γυναικών της κάθε Τροίας, αποδεικνύουν το παράλογο του πολέμου

Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά  , προλογίζοντας την παράσταση η Κων/να Παπή , πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων : « Υψώνουμε κι εμείς τη φωνή μας, τη φωνή της εργατικής τάξης και μέσα από το διαχρονικό έργο και το δριμύ κατηγορώ του Ευριπίδη.  Εντάσσουμε το θέατρο από εργάτες για εργάτες, στον καθημερινό αγώνα που δίνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για να οργανωθεί η πάλη, κόντρα στο εκμεταλλευτικό σύστημα, για τον πολιτισμό και τη ζωή που δικαιούμαστε. 

Αξιοποιούμε την τέχνη και τον πολιτισμό που εμείς επιλέγουμε για να σμιλέψουμε συνειδήσεις και να ομορφύνουμε τον κόσμο γύρω μας. Έτσι όπως πραγματικά εμείς ονειρευόμαστε»

● Συνδικάτο  Γάλακτος  Τροφίμων και Ποτών    ●  Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελ.

● Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων      ● Σωματείο  Μισθωτών  Λογιστών και Βοηθών Λογιστών ,

● Παράρτημα Τρικάλων Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου    ● Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ