Εντυπωσιακές οι εκδηλώσεις του 39ο Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας

ΠΡΩΤΟΠΟΡΗΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Άρχισε στο πανέμορφο και επιβλητικό Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας στις 28 Μαΐου που θα διαρκέσει έως 18 Ιουλίου 2021.

Τριανταεννέα (39) χρόνια πρωτοποριακής παρουσίας στον Πολιτισμό, στην Τέχνη, στη Μουσική, στη Χορωδιακή Λυρική. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι από Βελιγράδι και Ελλάδα, οι άρχοντες του τόπου κι ο λαός με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, έδωσαν το παρόν. Την επίσημη έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ κήρυξε, ως εκπρόσωπος της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας.

Εντυπωσιακή η έναρξη με τους ύμνους του Αγίου Σεραφείμ που ερμήνευσε η Βυζαντινή Χορωδία του “Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη. Το Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, το Ανοιχτό Θέατρο Πεζούλας Λίμνης Πλαστήρα,  ο Εξωτερικός χώρος του “Μουζάκι Palace”, και ο Εξωτερικός χώρος του “Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης” πλημμύρισαν από όμορφες νότες, πρωτοπορώντας πανελλαδικά στο ξεκίνημα της πολιτιστικής ζωής.

Οι εντυπωσιακές  εκδηλώσεις των πρώτων τεσσάρων ημερών του 39ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας κατενθουσίασαν το φιλόμουσο κοινό που έδωσε δυναμικό παρόν και τις τέσσερις μέρες.  Ο Νομός Καρδίτσας πρωτοπόρησε πανελλαδικά, ξεκινώντας την πολιτιστική και μουσική δράση από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος των συναυλιών.

Το πρώτο  θεσμικό Φεστιβάλ πανελλαδικά που πραγματοποίησε τις πρώτες του εκδηλώσεις μετά την επανεκκίνηση του πολιτισμού, ξεκίνησε την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 και για 4 ημέρες υπήρξε κέντρο της μουσικής ζωής και μιας πλούσιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζύμωσης, προσφέροντας στους πολίτες συναυλίες μετά από πολύ καιρό απραξίας του χώρου. Ήταν μια μουσική διαδρομή με πολλές εκπλήξεις κι ένα πολύχρωμο παζλ με ψηφίδες διαφόρων μορφών.

Χαιρετισμούς  απηύθυναν  ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Νούσιος, ο Δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, ο Αιδεσιμότατος πατήρ Παναγιώτης Καλλιώρας εκ μέροθυς του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ.κ. Τιμοθέουκαι ο Νίκος Ευθυμιάδης,  καλωσορίζοντας στο Φανάρι επισκέπτες και καλλιτέχνες και αναφερόμενοι στο πόσο σημαντικό είναι να υλοποιούνται τέτοιες δραστηριότητες στον Νομό Καρδίτσας που προάγουν τον Πολιτισμό, την Τέχνη, την Μουσική και αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τουριστικά την περιοχή.

Ο κορυφαίος επαρχιακός θεσμός, το  39ο  Διεθνές Φεστιβάλ  Καρδίτσας που προσφέρει στον Πολιτισμό, στην Τέχνη, στη Μουσική και ιδιαίτερα στη Χορωδιακή Λυρική για πολλές δεκαετίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ήθος, ύφος και συνέπεια, φέτος περιλαμβάνει φέτος πολλές εκδηλώσεις κάθε είδους, αφιερωμένες ειδικά στον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Ειδικότερα, στην Καρδίτσα που δρομολογεί πάλι την πολιτιστική και πνευματική της ζωή με πολύ σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις.

Το φετινό 39o Διεθνές  Φεστιβάλ Καρδίτσας, ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος χορωδιακός θεσμός της Ελλάδος, από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους παγκοσμίως είναι αφιερωμένο στον Αρχιστράτηγο Ήρωα της Επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη.

 

Ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών με διακεκριμένα χορωδιακά σύνολα, a capella και με οργανική συνοδεία, με σολίστ Έλληνες και ξένους και μουσικά Σύνολα επιφύλασσε  το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας στους φίλους του στην Καρδίτσα, στο Φανάρι, στη Λίμνη Πλαστήρα και το Μουζάκι από 28 Μαΐου 2021, επίσημη ημέρα έναρξης στο μοναδικό Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, έως 31 Μαΐου.

 

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων  με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι, την κλασική μουσική, την έντεχνη και σύγχρονη μουσική, υλοποίησε εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού.

 

Έτσι, μπροστά σε κοινό, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας λόγω του Covid-19,  εμφανίστηκε η καταπληκτική Μικτή Χορωδία του Αγίου Γεωργίου από  το Βελιγράδι, υπό  τη   διεύθυνση  της  διακεκριμένης  Μαέστρου Emilija Milin ερμηνεύοντας ένα πρόγραμμα παραδοσιακής σέρβικης, ορθόδοξης σλαβικής αλλά και κλασικής πολυφωνικής  μουσικής, το Μουσικό Σύνολο «Χίλιες Φωνές» από τη Θεσσαλονίκη, με ένα πρόγραμμα έντεχνης ελληνικής μουσικής, το Μουσικό Σύνολο «Duo Dis» από το Βελιγράδι, με τον Σέρβο Svetozar Vujic στο κοντραμπάσο και τη Βουλγάρα Darinka Todorov στο πιάνο. Εμφανίστηκε επίσης η Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Καλαμπάκα, ερμηνεύοντας εκκλησιαστικούς ύμνους και ψαλμωδίες και η  Βυζαντινή Χορωδία του Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη, που ερμήνευσε ύμνους του Αγίου Σεραφείμ.

Κάθε χρονιά στην προ-covid εποχή η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας από πλευράς  σολίστ υπερέβαινε  τους τριάντα (30) συμμετέχοντες από το εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Ν. Κορέα, Ρωσία κ.τ.λ.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες μουσικοί-χορωδοί υπερέβαιναν καθ’ έτος τους εφτά χιλιάδες μουσικούς – χορωδούς – εκτελεστές (7000).

Σημαντικές προσωπικότητες συμμετείχαν ως μέλη της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής, όπως ο Γιώργος Κουμεντάκης, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Νις, διακεκριμένη μαέστρος Susana Kostic ο διακεκριμένος συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τ. καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων και τ. Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο διεθνούς φήμης Ιταλός μαέστρος και καθηγητής  Leonardo Quadrini, ο συνθέτης και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων μουσουργών, καθηγητής στην έδρα της σύνθεσης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιωσήφ Παπαδάτος, ο συνθέτης Ιωσήφ Βάλετ, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, η καθηγήτρια της Μουσικής Ακαδημίας των Τιράνων  Silvia Skenderi, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου και άλλοι.

 

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες σε παγκόσμια κλίμακα, πολυβραβευμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

 

Το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στον Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγο και Ήρωα της Επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη (1780-1827), στον κορυφαίο ποιητή Δάντη Αλιγκέρι (1265-1321) για τα 700 χρόνια από τον θάνατό του, στους κορυφαίους συνθέτες  Josquin  Desprez (1440–1521) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του, Michael Praetorius  (1571–1621) και Jan P. Sweelinck (1562–1621)  για τα 400 χρόνια από το θάνατό τους και Camille Saint-Saëns (1835–1921) για τα 100 χρόνια από το θάνατό του.

Ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για 39 χρόνια κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο Νομό Καρδίτσας. Ένας θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός -πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

Στην πολύχρονη διαδρομή του δημιουργήθηκαν υποδομές για συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Την εναρκτήρια συναυλία της Παρασκευής 28 Μαΐου που πραγματοποιήθηκε  στο ιστορικό και επιβλητικό Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου στις 8:30 το βράδυ, περιελάμβανε:

  1. Τη σερβική Μικτή Χορωδία του «Αγίου Γεωργίου» από το Βελιγράδι, υπό τη διεύθυνση της διακεκριμένης Μαέστρου Emilija Milin.
  2. Τη Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Καλαμπάκα.
  3. Τη Βυζαντινή Χορωδία του Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη.

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, Σάββατο 29 Μαΐου στις 8:00 το βράδυ, οι εκδηλώσεις του 39ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας μεταφέρθηκαν στο Ανοιχτό Θέατρο της Πεζούλας Καρδίτσας σε συνεργασία με το Δήμο Λίμνης Νικολάου Πλαστήρα και εμφανίστηκαν:

 

  1. Το Μουσικό Σύνολο «Χίλιες Φωνές» από τη Θεσσαλονίκη
  2. Η σερβική Μικτή Χορωδία του «Αγίου Γεωργίου» από το Βελιγράδι, υπό τη διεύθυνση της διακεκριμένης Μαέστρου Emilija Milin.

Την τρίτη μέρα, Κυριακή 30 Μαΐου στις 8:00 το βράδυ, οι εκδηλώσεις  πραγματοποιήθηκαν στον πανέμορφο εξωτερικό χώρο του «Μουζάκι Palace» και εμφανίστηκαν:

  1. Το Μουσικό Σχήμα «Duo Vujic» από το Βελιγράδι
  2. Το Μουσικό Σύνολο «Χίλιες Φωνές» από τη Θεσσαλονίκη

Την τέταρτη και τελευταία μέρα των πρώτων εκδηλώσεων του 39ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, στον εξωτερικό χώρο του «Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης» εμφανίστηκε το Μουσικό Σύνολο «Duo Dis», με τον Σέρβο Svetozar Vujic στο κοντραμπάσο και τη Βουλγάρα Darinka Todorov στο πιάνο.

Ένα κοινό που είχε ανάγκη την επαφή με τη ζωντανή μουσική, έδωσε το παρόν, καταχειροκρότησε Έλληνες και Σέρβους ερμηνευτές.

Το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις έως τις 18 Ιουλίου 2021 και επίσης θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές συναυλίες.

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 στο Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, η συναυλία-αφιέρωμα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη, το έργο «Εγκώμιον Καραϊσκάκη» του Ιωσήφ Παπαδάτου για σολίστ υψίφωνο, λαϊκό τραγουδιστή, αφηγητή, μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, Μικτή Χορωδία, Βυζαντινή Χορωδία, Παιδική Χορωδία με τη συμμετοχή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Στις 5 και 6 Αυγούστου 2021, πάλι στο Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, η παράσταση «Από τον όμηρο στον Δάντη και τον Φώσκολο. Η θεία μουσική διαμέσου της αρχαιοελληνικής μυθολογίας». Πρόκειται για εκδήλωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»

Το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας υλοποιήθηκε με την ουσιαστική συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Μουζακίου, του Δήμου Καρδίτσας, του Δήμου Λίμνης Νικολάου Πλαστήρα, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας,  την υποστήριξη  της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.