Ένταση και αποβολές έφερε ο “Κλεισθένης” στην Βουλή

Σε κλίμα έντασης που οδήγησε μέχρι την αποβολή από την αίθουσα του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, συζητήθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον «Κλεισθένη» που θα αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη».

Δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και λίγο πριν κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, το νομοσχέδιο των 324 σελίδων και των 237 άρθρων, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την απόσυρσή του ζήτησαν τόσο ο Κώστας Αγοραστός, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Αγοραστός που διαφωνεί με το νομοσχέδιο ήρθε σε κόντρα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη. Ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Γάκης τον απέβαλλε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να διακόπτει τον κ. Πουλάκη.

Ο διάλογος και η …αποβολή!

Δ. Γάκης :«Βγείτε έξω κ. Αγοράστε, σας είχα για σοβαρό άνθρωπο, βγείτε έξω σας αποβάλλω.

Κ. Αγοραστός : «Δεν με προφυλάξατε από τον κύριο κωλοτούμπα. Ο κωλοτούμπας λέει τους άλλους κωλοτούμπες που με ένα νόμο θα έσκιζε τα μνημόνια;».

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου ο κ. Αγοραστός είπε πως «αρχίζει και τελειώνει με το εκλογικό σύστημα και τα δημοψηφίσματα». Καταλόγισε ακόμη, στην κυβέρνηση κυνικά παιχνίδια εξουσίας και κόλπα χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Ανέφερε ότι δεν υπήρξε ειλικρινής διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι θέσεις της οποίας δεν έγιναν σεβαστές. «Δεν μας σεβάστηκαν πουθενά», υποστήριξε για να συμπληρώσει ότι δεν είναι η απλή αναλογική της πρώτης Κυριακής που τον φοβίζει, αλλά η δόλια, σκοτεινή και ύποπτη αναλογική της δεύτερης Κυριακής.

Αποχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

«Θυμωμένος» δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης που αποχώρησε κι εκείνος από τη συζήτηση μετά από έντονα φραστικά επεισόδια με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. Πατούλης : Ο κ. Βουλευτής μου κάνει bullying σας παρακαλώ να με προστατέψετε. Θέλει να επιβάλει την άποψή του καταλαβαίνω έτσι έχει συνηθίσει

Ν. Θηβαίος : Έως πότε θα ανεχόμαστε αυτές τις προσβολές εδώ μέσα. Έλεος
Γιώργος Πατούλης : Εσείς με προσβάλατε. Αν δεν μπορεί να κρατηθεί ο κ. Καματερός, έξω είναι το ιατρείο.

Δ. Γάκης (πρόεδρος): Σας παρακαλώ κ. Πατούλη αλλά τέτοιες προσβολές δεν τις ανέχομαι ούτε εγώ.
Γ. Πατούλης : Θα αποχωρήσω
Δ. Γάκης : Με τέτοια συμπεριφορά και προσβολές κ. Πατούλη ίσως είναι καλύτερα να αποχωρήσετε.

Ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα κατατεθούν ψηφίσματα κατά του «Κλεισθένη» από τις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων, που σε ποσοστό 91% είναι κατά του νομοσχεδίου και ζητούν την απόσυρσή του. Είπε ακόμη, ότι στην Ευρώπη δεν ισχύει κάτι ανάλογο και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει από ποια χώρα ξεσήκωσε η κυβέρνηση αυτό το σχέδιο.

ant1news.gr