Ενστάσεις Κ. Αγοραστού για το νέο καθεστώς αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων

ador3

Τις ενστάσεις του για τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που διέπει το καθεστώς αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων διατύπωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Βάσει της νέας ΚΥΑ οι κανονιστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τις άδειες χρήσης νερού και τις άδειες εκτέλεσης έργου θα εκδίδονται από την αιρετή περιφέρεια, χωρίς ωστόσο οι αντίστοιχες τελικές άδειες να υπογράφονται από αυτή, αλλά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αιρετή Περιφέρεια επιβαρύνεται με έναν μεγάλο φόρτο εργασίας αλλά εν τέλει αφού θα έχει φέρει εις πέρας όλη τη διαδικασία, δε θα έχει την τελική απόφαση, η οποία δόθηκε στην αποκεντρωμένη διοίκηση για να έχουν προφανώς κτους αγρότες υπό καθεστώς ομηρίας».

Παράλληλα η νέα υπουργική απόφαση μεταφέρει στην περιφέρεια όλες τις προαναφερθείσες δραστηριότητες χωρίς όμως μαζί με το αντικείμενο, να προβλέπεται και μετάταξη του προσωπικού που ασχολούνταν με αυτό. «Έτσι η αιρετή Περιφέρεια εν καιρώ αναδιοργάνωσης και σημαντικών ελλείψεων, καλείται να αναλάβει μία ακόμη υπηρεσία χωρίς το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό» σχολιάζει ο κ. Κ. Αγοραστός.

Ερωτηματικά όμως προκαλεί και το γεγονός πως η νέα ΚΥΑ αδειοδοτεί τις αρδευτικές γεωτρήσεις για έναν συγκεκριμένο αριθμό στρεμμάτων γης και όχι για τον πραγματικό που καλλιεργείται από τον δικαιούχο αγρότη. «Έτσι, εξηγεί ο πειρφερειάρχης Θεσσαλίας, δεν μπορεί να διαμορφωθεί σωστή εικόνα για τη διαχείριση των υδάτων και την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης». Προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια προτείνει την συνεκτίμηση στον φάκελο της αδειοδότησης και της δήλωσης καλλιέργειας του εκάστοτε αγρότη ώστε να αποτυπώνεται ο πραγματικός αριθμός των αρδευόμενων στρεμμάτων.

Τέλος, ο κ. Αγοραστός επισημαίνει πως «στην πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων τα αντικείμενα επικαλύπτονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται ασάφεια. Αν δεν υπάρξουν ερμηνευτικές εγκύκλιοι δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός εργασιών, ποιος δηλαδή εκτελεί και τι».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Ράνια Σταφύλη, Κώστας Δεσπόπουλος και Χρήστος Σιδερόπουλος, ο κ. Δημήτρης Μαρκολέφας εκ μέρους της διεύθυνσης υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο κ. Ιωάννης Μπαλαμώτης από τη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης και ο κ. Στέφανος Ζιούρκας από το τμήμα υδροοικονομίας της Περιφέρειας.