Εννιά συν μία απλές προτάσεις του Δημήτρη Παπαστεργίου

deppp2

Εννιά συν μία απλές, αλλά άκρως ουσιαστικές ως προς το οικονομικό τους αποτέλεσμα για τον Δήμο, δηλαδή τους δημότες Τρικκαίων, παρουσίασε στην κατ’ εξοχήν «πράσινη» πρωτοβουλία των ΟΤΑ, ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
Επρόκειτο για την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ) στην Αθήνα, στην «Τεχνοπόλη», κατόπιν αποφάσεων που λήφθηκαν από τον περασμένη Δεκέμβρη, στη συνεδρίαση των μελών του Δικτύου, στα Τρίκαλα.
Ο Δήμος Τρικκαίων, μετέχοντας από την αρχή στο ΔΕΠΠ, προωθεί ενεργώς και ουσιαστικώς τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κάθε άλλη δράση που θα μπορέσει, να εξοικονομήσει ενέργεια, άρα και χρήματα για τον Δήμο, με οφέλη στο περιβάλλον.

deppp1

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει γίνει πλήθος παρεμβάσεων από τον Δήμο σε φορείς για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Αυτές όλες, σε συνδυασμό με την ανάγκη, η καινοτομία να συνδυαστεί με την τεχνολογία προς όφελος των κατοίκων, αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων. Μιλώντας για τη «Χάραξη τοπικής στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διείσδυση ΑΠΕ – Η εμπειρία των Δήμων», ο κ. Παπαστεργίου έθεσε δύο προϋποθέσεις και ταυτοχρόνως αναγκαιότητες για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας:
– Καλούνται (τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας) να υποκαταστήσουν τους μειούμενους πόρους των ΟΤΑ.
– Να μειώσουν ρύπους και να βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα κάθε περιοχής (το πόσο συμβάλλει στη μόλυνση του περιβάλλοντος).
Έτσι, ο κ. Παπαστεργίου, με βάση την εμπειρία πρωτοπόρων δράσεων του Δήμου Τρικκαίων, έθεσε υπ’ όψιν των παρισταμένων, τις εξής αναγκαίες δράσεις, στο πλαίσιο της καινοτομίας (εκτός, δηλαδή, από τις λάμπες led, τις μαγνητικές λάμπες, το φυσικό αέριο κ.α.):

deppp

1. Συστήματα τηλεχειριζόμενα έξυπνου φωτισμού, με εξασθένησή τους ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού.
2. Ασύρματοι μετρητές ενέργειας που ελέγχουν ανάλογα με την μέρα και ώρα, αν είναι λογική η κατανάλωση που υπάρχει στα δημοτικά κτήρια. Πρόταση προς τη ΔΕΗ να αλλαχθούν οι μετρητές με νέους που θα διαθέτουν μόντεμ για λήψη μετρήσεων ανά πάσα στιγμή.
3. Μειωμένη κατανάλωση στους υπολογιστές με χρήση λειτουργιών εξοικονόμησης, που ήδη λειτουργεί στον Δήμο Τρικκαίων.
4. Αντισταθμίσεις σε συστήματα ψύξης και θέρμανσης (Τεράστιες απώλειες με τη γνωστή συνήθεια, να υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα μαζί με αερόθερμα και τσιγάρα στις υπηρεσίες των ΟΤΑ).
5. Παραγωγή ενέργειας από την υδατόπτωση και τη μανομετρική διαφορά στο δίκτυο ύδρευσης, όπου αυτό είναι εφικτό.
6. Συστήματα αυτοπαραγωγής ενέργειας (Net metering) συνδυασμένα με οθόνες πληροφοριακού χαρακτήρα στα σχολεία προκειμένου να παιδιά με βιωματικό τρόπο να ευαισθητοποιηθούν στην χρήση ΑΠΕ.
7. Ηλεκτροκίνηση ή αεριοκίνηση στους στόλους δημοτικών οχημάτων, με έλεγχο για βελτιστοποίηση τροχιών και εξοικονόμηση πόρων.
8. Ομαδοποίηση αρδευτικών δικτύων (μέχρι σήμερα δουλεύουν με πλήθος γεωτρήσεων) και εκμετάλλευση επιφανειακών υδάτων από μικρά φράγματα, όπου αυτό είναι εφικτό.

9. Νομοθετική ρύθμιση του αρ. 264 του Ν.4052 έτσι ώστε ακόμη και οι υπερχρεωμένοι Δήμοι να μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης για έργα εξοικονόμησης ενέργειας, μετά από την κατάθεση σχετικών μελετών βιωσιμότητας.
10. Άμεση παρέμβαση στη ΔΕΗ για την αναπροσαρμογή του κόστους ρεύματος για ΟΤΑ, Για παράδειγμα, βιολογικοί σταθμοί, αντλιοστάσια κ.α. εγκαταστάσεις, πληρώνουν οικιακά τιμολόγια!

.