Ενεργοί Μπαμπάδες: Η ομάδα που μάχεται για τα δικαιώματα του παιδιού

της Βιολέτας Φωτιάδη

Οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» γεννήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και η διαδικτυακή ομάδα τους αγωνίζεται για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου στον τομέα που αφορά την επιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο. Το ισχύον νομικό πλαίσιο προβλέπει την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού, η οποία συνήθως αποδίδεται στη μητέρα αν και εφόσον εκείνη δεν κριθεί ακατάλληλη για κάποιο σοβαρό λόγο. Αυτό σημαίνει πως ο γονέας που κατέχει την επιμέλεια μπορεί να αποφασίζει εξολοκλήρου για την ανατροφή του παιδιού καθιστώντας έτσι τον έτερο γονέα απλό παρατηρητή. Αυτή η νομική ανισότητα, όπως ισχυρίζονται οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» αποβαίνει εις βάρους του τέκνου οδηγώντας συνήθως στη γονεϊκή αποξένωση.

Ο κύριος Βαγγέλης Καλαϊτζάκης, Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ένα από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της ομάδας, εξηγεί γιατί είναι αναγκαία η δράση τους και που αποσκοπεί:

«Το έναυσμα για τη δημιουργία των «Ενεργών Μπαμπάδων» ήταν ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να αναμορφώσει το οικογενειακό δίκαιο. Ξεκινήσαμε ως μία ομάδα μπαμπάδων και στη συνέχεια προστέθηκαν ανιόντες (παππούδες, γιαγιάδες κλπ.) αλλά και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το θέμα γενικά. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης στην κοινωνία αναφορικά με το θέμα της επιμέλειας των παιδιών όταν δύο άνθρωποι χωρίζουν. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για την υφιστάμενη κατάσταση και έπειτα να προτείνουμε την καλύτερη δυνατή για εμάς εξέλιξη της αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου αναφορικά με το θέμα της επιμέλειας. Στην Ελλάδα έχουμε το σύστημα της αποκλειστικής επιμέλειας όπου η ανατροφή του παιδιού ανατίθεται αποκλειστικά στον ένα γονέα, συνήθως στη μητέρα, ο οποίος γονέας έχει την απόλυτη ευθύνη να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις που αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση, του τόπου διαμονής του παιδιού κλπ.

Έχει φτάσει η στιγμή να δούμε και τα σύγχρονα δεδομένα, το τι εφαρμόζεται δηλαδή και σε άλλες χώρες και να εξετάσουμε το σύστημα της κοινής ανατροφής των παιδιών μετά το διαζύγιο. Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται στις χώρες της βόρειας Ευρώπης και στις περισσότερες πολιτείες της Αμερικής. Οι γονείς ασκούν από κοινού την επιμέλεια με εναλλασσόμενη κατοικία και ίσο χρόνο με το παιδί εκτός βέβαια αν κάποιος από τους δύο κριθεί ακατάλληλος ή αν συμφωνηθεί κάτι άλλο μεταξύ των γονέων».

 

Οι δράσεις και η συμμετοχή στην ομάδα

Οι μέχρι τώρα δράσεις τους περιλαμβάνουν την αποδελτίωση αληθινών ιστοριών των μελών αλλά και τη χρήση ενός ερωτηματολογίου για τη γονεϊκή αποξένωση. Ο κόσμος έχει ήδη ανταποκριθεί πολύ θετικά στο κάλεσμα της ομάδας με τα μέλη να αυξάνονται συνεχώς από όλη την Ελλάδα και όχι απαραίτητα επειδή βιώνουν κάτι αντίστοιχο. Σύμφωνα με τον κύριο Καλαϊτζάκη αρκεί να απαντήσει κανείς σε δύο ερωτήσεις και μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας στο Facebook και να παρακολουθήσει τις ανοιχτές τηλεδιασκέψεις τους:

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε εμάς. Ορισμένοι από περιέργεια, άλλοι γιατί έχουν εμπλακεί σε αυτό το σύστημα και νιώθουν αδικημένοι, άλλοι για να συμβάλουν και για να προτείνουν μία ιδέα. Ενώ ξεκινήσαμε ως μία ομάδα γονέων πλέον έχουμε πολλές γιαγιάδες και παππούδες που ενδιαφέρονται πολύ για το θέμα γιατί μετά το διαζύγιο έχουν καταλήξει να βλέπουν τα εγγόνια τους ελάχιστα. Κάθε 15 μέρες πραγματοποιούμε μία βιντεοκλήση, η οποία είναι ανοιχτή για όποιον ενδιαφέρεται ενώ σχεδόν καθημερινά, 6-7 άτομα από εμάς, συνομιλούμε για να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας. Όλα τα μέλη ενημερώνονται με μήνυμα για την ημερομηνία και την ώρα της τηλεδιάσκεψης. Αρκεί κανείς να δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για το θέμα της ανατροφής των παιδιών μετά το διαζύγιο και ότι συντάσσεται με την κοινή ανατροφή των παιδιών και μπορεί να γίνει μέλος στην ομάδα.

Οι πιο πρόσφατες δράσεις μας είναι κάποια δελτία τύπου με αληθινές ιστορίες ανθρώπων για το θέμα και έπειτα ένα ερωτηματολόγιο για τη γονεϊκή αποξένωση το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από έναν άλλο σύλλογο γονέων στο εξωτερικό και έχει προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα για να δώσουμε μία πρώτη εικόνα αποτύπωσης του φαινομένου της αποξένωσης του γονέα από το παιδί μετά το διαζύγιο. Πρόκειται μάλιστα για ένα φαινόμενο που ενθαρρύνεται από το υπάρχον σύστημα της αποκλειστικής επιμέλειας» λέει χαρακτηριστικά.

Από τις ιστορίες που μοιράζονται τα μέλη τη ομάδας πιο συχνή φαίνεται να είναι εκείνη της αλλαγής του τόπου κατοικίας του γονέα με την επιμέλεια του τέκνου, γεγονός που όχι μόνο δυσκολεύει την ενεργητική συμμετοχή του ετέρου γονέα στην ανατροφή του παιδιού αλλά παραβιάζει και το δικαίωμα του ίδιου του παιδιού για ίσο χρόνο και με τους δύο γονείς: «Ένα εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα είναι πως μετά το διαζύγιο ο γονέας με την επιμέλεια αποφασίζει να μετακινηθεί σε μία άλλη γεωγραφική περιοχή. Αυτό έχει προφανείς συνέπειες για τη σχέση του παιδιού με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια. Ακόμα και αν υπάρχουν καλές προθέσεις στην αρχή, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στη γονεϊκή αποξένωση. Είναι προφανές ότι και οι δύο γονείς πρέπει να μπορούν να συναποφασίζουν για το παιδί ειδικά για τα βασικά θέματα όπως αυτό της μόνιμης κατοικίας του. Είναι καταρχάς άδικο για τα παιδιά γιατί στερούνται τον έναν γονέα. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε» συμπληρώνει ο κύριος Καλαϊτζάκης.

Έχοντας αποστείλει ήδη κάποιες σχετικές επιστολές και κάνοντας πιο ορατή την παρουσία τους στο διαδίκτυο, οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» πιστεύουν ότι θα ευαισθητοποιήσουν όλο και περισσότερο κόσμο:

«Έχουμε στείλει μία επιστολή στον Πρωθυπουργό και μία στον Αρχιεπίσκοπο ενώ παράλληλα μαζεύουμε υπογραφές για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. Ακόμα δεν έχουμε πάρει μία επίσημη απάντηση. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρχε μία σειρά ερωτήσεων από βουλευτές διάφορων κομμάτων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα και καταλαβαίνουμε πως ενδιαφέρονται και άλλοι για αυτό. Θεωρούμε ότι τόσο εμείς όσο και άλλοι άνθρωποι που ασχολούνται με το ζήτημα, έχουμε μία παρουσία στο διαδίκτυο και αυτή ίσως έχει ευαισθητοποιήσει μέλη του κοινοβουλίου».

https://www.facebook.com/kon.tsakiris/videos/3080647408654990/