Ένας Παπανδρέου, στον καιρό του Μητσοτάκη

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό comeback στην πολιτική ζωή της χώρας. Όχι μόνον γιατί η υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ έγινε πολυήμερο «σήριαλ» μέχρι να ανακοινωθεί επισήμως αλλά κυρίως γιατί πέτυχε ο πολιτικός του λόγος να επανέλθει δυναμικά στην επικαιρότητα. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι το τι ακριβώς συνθήκες θα δημιουργήσει η παρουσία ενός «Παπανδρέου» στην εποχή της διακυβέρνησης και της κυριαρχίας στη Ν.Δ ενός «Μητσοτάκη».

Αρχικά οφείλει κανείς να επισημάνει το προφανές κι αντικειμενικό: Ο Γιώργος Παπανδρέου αφήνει οριστικά πίσω του τον ρόλο ενός προσώπου με πολιτική ιδιότητα αλλά με φειδωλή παρουσία στην καθημερινότητα που είχε τα τελευταία χρόνια. Δεν θα είναι πια ο πρώην πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ ή ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που παρεμβαίνει με δηλώσεις του «αραιά και που».. Ούτε ο βουλευτής Αχαίας που προβάλει ενίοτε ζητήματα που αφορούν την περιφέρειά του.

Έως τις 12 Δεκεμβρίου, τότε δηλαδή που θα ολοκληρωθούν οι εκλογικές διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής, οι θέσεις του τόσο για το μέλλον του κόμματος όσο και για «τα τρέχοντα» της επικαιρότητας θα τραβούν την προσοχή. Για την ακρίβεια θα «περνούν από κόσκινα». Είτε αυτά ανήκουν στους συνυποψηφίους του που θα επιχειρούν να αντι-προβάλλουν την δική τους πρόταση, είτε στα υπόλοιπα κόμματα, κυρίως την Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια και θα αναζητούν το τρέχον στίγμα του Γιώργου Παπανδρέου στην «σκακιέρα» του πολιτικού σκηνικού.

Από τις 12 Δεκεμβρίου και μετά ο Γιώργος Παπανδρέου είτε θα είναι πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ (άλλωστε ήδη θεωρείται η πιο δυναμική υποψηφιότητα) είτε σημαντικός παράγοντας στην διαμόρφωση της πολιτικής του χώρου. Ουδείς άλλωστε πιστεύει ή προβλέπει ότι υπάρχει περίπτωση να έχει τόσο πενιχρή εκλογική επίδοση που θα τον θέσει «εκτός παιχνιδιού». Τουναντίον.

Ας δούμε όμως τα ποιοτικά στοιχεία της «ολικής επαναφοράς» του Γιώργου Παπανδρέου στα πολιτικά δρώμενα, από την οπτική του «περιβάλλοντος» στο οποίο καλείται να δράσει.

‘ΟΤΑΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η «ΑΛΛΑΓΗ»

Το σύνθημα «Νέα Αλλαγή» προέβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ανακοίνωσε από το ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» την κάθοδό του στις εσωκομματικές εκλογές. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η ανάρτησή του για την 18η Οκτωβρίου, την επέτειο της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981 που σηματοδότησε την «Αλλαγή».

Σήμερα ο γιός το ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ καλείται να λειτουργήσει στο περιβάλλον που διαμορφώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται να έχει ιδιαίτερη έφεση στο «ξήλωμα» της νομοθεσίας εκείνης της περιόδου. Βασικοί νόμοι από αυτούς που ψήφισε από το 1981 έως το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου έχουν ήδη αλλάξει από την παρούσα κυβέρνηση. Διχως οι αλλαγές αυτές να αφορούν κάποιους «εκσυγχρονισμούς» σε νομοθετικά κείμενα που εγκρίθηκαν πριν από 30-40 χρόνια. Αντιθέτως συνιστούν αλλαγές σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με την φιλοσοφία τους.

Πιο χαρακτηριστική ίσως περίπτωση η αλλαγή του νόμου 1264/82, δηλαδή του νόμου που ψηφίστηκε με υπουργό Εργασίας τον Απόστολο Κακλαμάνη και έβαλε τις βάσεις για την λειτουργία των συνδικάτων και την θεσμοθέτηση του δικαιώματος στην απεργία. Αντικαταστάθηκε από τον «Νόμο Χατζηδάκη» που από το Κίνημα Αλλαγής και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ως νομοθετική παρέμβαση κατάργησης του 8ωρου αλλά και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο νόμος 1329 του 1983 που θεσμοθέτησε τον πολιτικό γάμο σε κόντρα με τις συντηρητικές αντιλήψεις της εποχής κι επίσης θεμελίωσε το οικογενειακό δίκαιο. Βασικές διατάξεις της νομοθεσίας αυτής ανατράπηκαν με το νόμο για την συνεπιμέλεια που ψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και βρήκε αντίδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Κ.Ο της Ν.Δ μια και ανοιχτά τις διαφωνίες τους εξέφρασαν η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Μαριέττα Γιαννάκου. Όπως είχε αναφέρει η Φώφη Γεννηματά στην σχετική συζήτηση στην Βουλή με τον νόμο του 1983 «αντικαταστάθηκε η πατρική εξουσία με την γονική μέριμνα». Αντίστοιχη αντιμετώπιση είχε από την κυβέρνηση και εμβληματικός νόμος Πεπονή που δημιούργησε το Ανεξάρτητο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, που ήταν και ο τελευταίος νόμος που είχε την σφραγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ένας Παπανδρέου, στον καιρό του Μητσοτάκη
Πρωταγωνιστές στην κεντρική πολιτική σκηνή Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Παπανδρέου;  EUROKINISSI
news247.gr