Ένας νευριασμένος πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε λόγο να ωρύεται και να είναι νευριασμένος αφού χάνει τον έλεγχο και όσο περνούν οι μέρες ο ίδιος βλέπει πως το όνειρό του να κλείσει τετραετία καταρρέει όπως κατέρρευσαν οι αυταπάτες του.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν αυτός που έχουμε συνηθίσει στην Βουλή. Φώναξε, νευρίασε, βγήκε εκτός εαυτού και έπαψε να έχει το άκρως ειρωνικό μειδίαμα που τον έκανε να μοιάζει πολιτικό κυρίαρχο διασπείροντας fake news και δηλητηριάζοντας με λαϊκισμό όλο το προηγούμενο διάστημα.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Χαρακτηριστικό ήταν το σημείο αντιπαράθεσης που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κατηγόρησε πως αντάλλαξε την μη περικοπή των συντάξεων με την λύση στο Σκοπιανό. Ο πρωθυπουργός ερμήνευσε κατά το δοκούν το επιχείρημα και άρχισε να ωρύεται πως δεν είναι προδότης ή μειοδότης, χωρίς ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης να τον έχει κατηγορήσει ως τέτοιο.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συμπληγάδες. Η τριπλέτα που τον έχει περικυκλώσει τον έχει κάνει ευάλωτο μα και φοβικό αφού η αίσθηση πολιτικής κυριαρχίας έχει αντικατασταθεί από την αγωνία δημιουργίας ενός πολιτικού σκηνικού με θετικό πρόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα του επιτρέψει να πάει στις εκλογές τουλάχιστον με το κεφάλι ψηλά. Αλλά, δεν!

Η ιστορία με το Σκοπιανό βρίσκεται σε αποδρομή αφού ο Ζάεφ παίρνει την σκυτάλη του Γκουρέφσκι και διατρανώνει την μακεδονικότητά του, ψυχή τε και σώματι μα και γλώσση. Από εκεί που ο Τσίπρας ήταν σίγουρος για το ότι η συμφωνία θα περάσει απνευστί πλέον βλέπει και την πλειοψηφία των 151 να κλυδωνίζεται αφού ο Καμμένος δεν θα την υποστηρίξει και εάν περάσει θα περάσει από ψήφους αδέσποτων βουλευτών. Την ίδια ώρα εγκαταλείπονται τα σενάρια για ψήφιση της συμφωνίας από πλειοψηφία επί των παρόντων αφού κάτι τέτοιο θα καθιστά την συμφωνία πολιτικά νεκρή μα και μην νομιμοποιημένη στα μάτια των Ελλήνων.

Τα σκάνδαλα πάνε και έρχονται και μάλιστα όπως φαίνεται περιπλέκονται, αφού η υπόθεση με το golden boy, τον Μανώλη Πετσίτη ο οποίος τσέπωνε χρήματα από παντού έχει πολλές διακλαδώσεις. Ο Πετσίτης έπαιρνε λεφτά από τον Λαυρεντιάδη για άγνωστες υπηρεσίες την ώρα που ο επιχειρηματίας άφηνε απλήρωτους εργαζομένους στην ELFE και διόγκωνε το χρέος της εταιρείας προς το Δημόσιο, ενώ «μυρίζει» ακόμα η συναλλαγή με τα ακίνητα μεταξύ ΔΕΠΑ και ELFE. Την ίδια ώρα, ο Πετσίτης φέρεται να μπαινόβγαινε στο Μαξίμου όπως και ο Αρτέμης Αρτεμίου με τον πρώτο να φέρεται πως έχει σχέσεις με τον δεύτερο, ο οποίος ήταν και ο μεσάζων για να γίνει το περιβόητο ταξίδι του Νίκου Παππά (κολλητού του Πετσίτη) στην Βενεζουέλα, μία υπόθεση που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος σε μία διαδικασία εξαγοράς ψήφων και αλλαγής συνειδήσεων αφού κατηγορείται πως δίνει επιδόματα και κάνει προσλήψεις προκειμένου να πάρει εξαθλιωμένους ανθρώπους τους οποίους ο ίδιος υπερφορολόγησε με το μέρος του την ώρα της κάλπης. Παράλληλα του ασκείται κριτική πως δημιουργεί μία μάζα πολιτών οι οποίοι θα εξαρτώνται από τα επιδόματα και δεν θα είναι παραγωγικοί για την κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε λόγο να ωρύεται και να είναι νευριασμένος αφού χάνει τον έλεγχο και όσο περνούν οι μέρες ο ίδιος βλέπει πως το όνειρό του να κλείσει τετραετία καταρρέει όπως κατέρρευσαν οι αυταπάτες του.

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr