Ένας διαφορετικός Δεκαπενταύγουστος: Χωρίς λιτανείες και πανηγύρια λόγω κορωνοϊού

Δεν μένει «ανέγγιχτη» η εκκλησία από την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, καθώς οι ειδικοί αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις λιτανείες, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας.

Την απόφαση για απαγόρευση των λιτανειών, κυρίως ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων. Μια απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Εκκλησία, με την κυβέρνηση ωστόσο να επιμένει και να εκδίδει μάλιστα και Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία, παρά το γεγονός ότι οι Ειδικοί επιμένουν ότι δεν πρόκειται για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Γι΄αυτόν τον λόγο και για να μην επέλθει το δεύτερο κύμα, η κυβέρνηση δεν διστάζει να λάβει ενισχυμένα μέτρα, για να διαφυλλάξει τη δημόσια υγεία.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι λιτανείες στις εκκλησίες, εκεί όπου ο βασικός όγκος των ανθρώπων είναι μεγάλης ηλικίας, κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερη επικινδυνότητα για διασπορά και θανάτους. Η 3η ηλικία είναι αυτή που ήθελε εξ’ αρχής να διαφυλάξει περισσότερο η κυβέρνηση και εκεί επικεντρώθηκε πολλές φορές ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων, όταν η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ότι, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις», ανακοίνωσε η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας.

Μάλιστα, την Παρασκευή, ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους πιστούς να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα:

  • Ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων εντός των ναών.
  • Για τους ναούς άνω των 500 τ.μ. ισχύει ο μέγιστος αριθμός των 100 ατόμων.

newpost.gr