Εναλλακτικός τουρισμός στο νομό Τρικάλων

meteora3

Ορεινή ποδηλασία σε δασωμένες κοιλάδες, συναρπαστικές πτήσεις με αλεξίπτωτο βουνού, περιπετειώδες κανόινγκ σε απότομες χαράδρες, αναρρίχηση και καταρρίχηση στην Πίνδο και τα Μετέωρα για τους πιο τολμηρούς. Αυτά και πολλά  άλλα μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στο νομό Τρικάλων, που με τις ψηλές βουνοκορφές, τα πυκνά δάση με τα άφθονα νερά και τις πεδιάδες, παρουσιάζει εκπληκτικές εναλλαγές τοπίων και σκηνικών, προσφέροντας τη δυνατότητα στους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας να δοκιμάσουν διάφορες δραστηριότητες.

Αιωνόβια έλατα, πεύκα, καστανιές και πλατάνια, χιλιάδες είδη φυτών, σπάνια και προστατευόμενα είδη πανίδας, προσκαλούν τον επισκέπτη σε αμέτρητες ώρες πεζοπορίας και περιπλάνησης, σε άμεση επαφή με τη φύση.

Για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τα ίχνη των… προγόνων τους, η περιοχή προσφέρει, επίσης, περίπατους με άλογα και μαθήματα τοξοβολίας. Τα ποτάμια, τα ρυάκια και οι κρυστάλλινες πηγές που διατρέχουν ολόκληρο το νομό Τρικάλων περιβάλλονται από μοναδικής ομορφιάς τοπία και υγροτόπους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, ο  Πηνειός, με το σπάνιο οικοσύστημα, ο Αχελώος και οι δεκάδες παραπόταμοί τους επιφυλάσσουν στους επισκέπτες αξέχαστες εμπειρίες με δραστηριότητες, όπως κωπηλασία, ράφτινγκ και κανόε καγιάκ ή ακόμη και ψάρεμα.

Η πλούσια φυσική κληρονομιά δεν είναι όμως το μόνο χαρακτηριστικό του νομού. Δεκάδες χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί και κωμοπόλεις, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για διαμονή και για περίπατο ανάμεσα στα στενά δρομάκια και τα σπίτια με την ξεχωριστή τους αρχιτεκτονική.

Γραφικές πλατείες, πλακόστρωτα μονοπάτια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια και βρύσες κάτω από αιωνόβια πλατάνια, προσκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει την «καρδιά» της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης.

Σε κάθε επισκέπτη δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει τοπικά έθιμα, που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων και να θαυμάσει μοναδικά δημιουργήματα λαϊκής τέχνης. Να δοκιμάσει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων και να διασκεδάσει μαζί τους σε πανηγύρια με παραδοσιακές μουσικές και χορούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ