Ένα εντυπωσιακό Γκαλά Όπερας στα Τρίκαλα – αφιερωμένο στην Παγκόσμια Μαρία Κάλλας

O Σύλλογος «Οι Φίλοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων», πήρε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει μια βραδιά αφιερωμένη στη μεγάλη Ελληνίδα – Παγκόσμια Ντίβα Μαρία Κάλλας στην έναρξη του «Έτους Κάλλας», πρωτοπορώντας πανελλαδικά και διεθνώς. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και τ. Διοικητής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων το νεοεκλεγέν Δ.Σ. του Συλλόγου, αποφάσισε ομόφωνα αντί της κοπής της βασιλόπιτας του Συλλόγου, να πραγματοποιήσει αυτή την μοναδική και σπάνια μουσική βραδιά, Γκαλά Όπερας, αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας με τις τέσσερις σπουδαίες Ιταλίδες Καλλιτέχνιδες, θεωρώντας ότι επιβάλλεται να προταχθεί μια τέτοια Πνευματική Προσφορά στο ευρύτερο φιλόμουσο κοινό του Νομού Τρικάλων.
Ήταν μία φανταστική βραδιά με ένα πολυπληθές ακροατήριο, που γέμισε ασφυκτικά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων και το οποίο, παρέμεινε καθηλωμένο και εκστασιασμένο μέχρι το τέλος της βραδιάς Κάλλας το περασμένο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023.
Το εκλεκτό και ευαισθητοποιημένο αισθητικά φιλόμουσο κοινό των Τρικάλων και της Καλαμπάκας, κατέπληξε με την δυναμική παρουσία του και το θερμό χειροκρότημα στις κορυφαίες Ιταλίδες ερμηνεύτριες, που ερμήνευσαν ένα υπέροχο και απαιτητικό πρόγραμμα, με τις κορυφαίες άριες της Μαρία Κάλλας, όπως την άρια “
Vissi darte” από την Όπερα «Tosca» του Puccini, “Laltra notte in fondo al mare” από την Όπερα “Mefistofele” του A. Βοito, «Io son lumile ancella από την Όπερα “Adriana Levouvreur” του F. Cilea, “Un bel di vedremo” από την Όπερα “Madama Butterfly” του G. Puccini και τέλος την άρια “Pace, pace, mio Dio” από την Όπερα “La forza del destino του G. Verdi και πολλές άλλες.
Ένας Αλέξης Κωστάλας μαγευτικός, συγκινητικός με προσωπικές βιωματικές αναφορές, σαγήνευσε το εκλεκτό κοινό με τον υπέροχο πρόλογό του για την Κορυφαία, Παγκόσμια Ελληνίδα ντίβα, αναδεικνύοντας το Παγκόσμιο Αποτύπωμά της στην Τέχνη.

Εντυπωσιακή υπήρξε η βραδιά αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων των ακροατών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων.
που τιμά φέτος όλος ο κόσμος με τη συμπλήρωση των εκατό (100) χρόνων από τη γέννησή της, στο πλαίσιο του «Έτους Κάλλας 2023» ,που αποφάσισε η UNESCO.
Η συναυλία με τίτλο «Βραδιά Κάλλας» με τις διακεκριμένες καλλιτέχνιδες, περιλάμβανε, ένα πλήρες πρόγραμμα μεγάλης διάρκειας με την παρουσίαση των δημοφιλέστερων ερμηνειών της Όπερας, που χαρακτηρίζουν την διαδρομή της Μαρίας Κάλλας και οι οποίες παρουσιάζονταν εξαιρετικά, όπως ξέρει ο μοναδικός Αλέξης Κωστάλας.
Συμμετείχαν τρείς εξαιρετικές Ιταλίδες σολίστ με διεθνή καριέρα και ακτινοβολία, οι οποίες ερμήνευσαν τις σημαντικότερες και πιο γνωστές άριες της Μαρίας Κάλλας. Συγκεκριμένα εμφανίστηκαν:
η διακεκριμένη υψίφωνος
 και Πανεπιστημιακή καθηγήτρια Teresa  Cardace, η υψίφωνος Francesca Campanella και η μέτζο- σοπράνο Ester Ferraro που ερμήνευσαν γνωστές άριες των Gluck, Bellini, Saint, Catalani, Bizet, Gounod, Puccini, Boito, Mascagni, Cilea, Verdi, Delibes και Offenbach. Στο πιάνο συνόδευε μαγευτικά η Πανεπιστημιακή καθηγήτρια, Maria Sarli.
Στη διοργάνωση συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Ελληνοιταλικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, το οποίο παραχώρησε ευγενικά το χώρο.

Ο Ιστορικός και μοναδικός Σύλλογος των Φίλων Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων καθώς και ο «Πανελλήνιος Ελληνοιταλικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας ,στηρίζουν επανειλημμένα εκδηλώσεις στα Τρίκαλα και στην Καλαμπάκα, που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις Ελληνοιταλικές σχέσεις και ειδικότερα στον τομέα του Πολιτισμού, Τέχνης και της Μουσικής, καθώς και στον τομέα της Κοινωνικής Συνοχής, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης. Είναι γνωστό ότι η Μαρία Κάλλας, ξεκίνησε τη μεγάλη της καριέρα από την Ιταλία και τη Σκάλα του Μιλάνου, φεύγοντας από την Ελλάδα και η παρουσία των Ιταλίδων καλλιτεχνίδων έχει και συμβολική αξία.

Η «Βραδιά Κάλλας» στα Τρίκαλα αποτέλεσε μοναδικό γεγονός, αφού ήταν από τις πρώτες εκδηλώσεις παγκόσμια με ένα διεθνές καστ, για την Παγκόσμια Ελληνίδα ντίβα, που άφησε ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στην Παγκόσμια Μουσική.

Η συναυλία των τριών  διακεκριμένων Ιταλίδων σολίστ, αποτέλεσε σταθμό για την Μουσική Ιστορία των Τρικάλων, καθώς επρόκειτο για τρείς καλλιτέχνιδες -επαγγελματίες πολύ υψηλού επιπέδου, που σαγήνευσαν με τις ερμηνείες τους κυριολεκτικά το φιλόμουσο κοινό, που έδωσε σημαντικό και δυναμικό παρόν και οι οποίες αποθεώθηκαν. Ειδικά στο τέλος, όταν κατέβηκαν και τραγουδούσαν μαζί με το κοινό στην πλατεία της αίθουσας την περίφημη Ιταλική Καντσονέτα “O sole mio”.
Την συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Αλέξιος, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος Νίκος Ευθυμιάδης, αναφέρθηκε στις προσωπικές του βιωματικές αναφορές, σε σχέση με την Μαρία Κάλλας, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Μιλάνο αλλά και συνεχάρη παράλληλα το πολυπληθές ακροατήριο για την μουσική τους ευαισθησία και καλλιέργεια .
Επίσης, τόνισε ότι αυτές οι εκδηλώσεις, όπως το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, αποτελούν μια πνευματική τροφή, που προσφέρεται στους ανθρώπους και την κοινωνία των Τρικάλων, από τον Σύλλογο «οι Φίλοι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων» και είναι ανυπολόγιστης αξίας .

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Grimaldi Lines, η διακοσμήτρια Lilia Passia Design, η Vorera Casa ,το x Deka Luxury Apartment και το εστιατόριο η «Φωλιά του Κόκκορα».