Ένα αυγό την ημέρα δεν φαίνεται να βλάπτει την υγεία της καρδιάς

Μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων για το αν τα αυγά είναι υγιεινή τροφή ή αν θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ, μια νέα μελέτη φαίνεται να βάζει τα πράγματα στη θέση τους: Μπορείτε να απολαμβάνετε ένα αυγό την ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για την υγεία της καρδιά σας.

«Η μέτρια πρόσληψη αυγών -περίπου ένα αυγό την ημέρα για τους περισσότερους ανθρώπους- δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ή θνησιμότητας, ακόμη και αν οι άνθρωποι έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Mahshid Dehghan, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Υγείας (PHRI) του Πανεπιστημίου McMaster, στο Χάμιλτον του Καναδά.

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα για περισσότερους από 177.000 ανθρώπους, βασίστηκε σε τρεις μεγάλες, μακροπρόθεσμες διεθνείς έρευνες, οι οποίες εξέτασαν άτομα με διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος από 50 χώρες σε έξι ηπείρους – συνεπώς, τα αποτελέσματα είναι ευρέως εφαρμόσιμα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εξετάστηκαν έτρωγαν ένα ή λιγότερα αυγά την ημέρα, υποδηλώνοντας ότι αυτό το επίπεδο κατανάλωσης είναι ασφαλές, είπε η Δρ Dehghan: «Επίσης, δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της χοληστερόλης ή άλλων παραγόντων κινδύνου για την καρδιά. Τα αποτελέσματα είναι ισχυρά και ισχύουν τόσο για τα υγιή άτομα όσο και για τα άτομα με αγγειακές παθήσεις».

Τα αυγά είναι μια προσιτή πηγή βασικών θρεπτικών ουσιών, αλλά ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή συμβουλεύουν να περιορίζουμε την πρόσληψή τους σε λιγότερα από τρία την εβδομάδα, λόγω ανησυχίας ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αλλά όπως επεσήμανε ο κύριος ερευνητής Salim Yusuf, προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα αυγά και την υγεία κατέληξαν σε αντιφατικά συμπεράσματα: «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ήταν σχετικά μικρές ή μέτριες σε μέγεθος και δεν περιελάμβαναν άτομα από μεγάλο αριθμό χωρών», ανέφερε σε δελτίο Τύπου.

«Η άποψη ότι τα αυγά προκαλούν καρδιακές παθήσεις μάλλον αποκαθηλώνεται», δήλωσε ο Δρ Guy Mintz, διευθυντής καρδιαγγειακής υγείας στο νοσοκομείο Sandra Atlas Bass Heart στη Νέα Υόρκη: «Αυτή η μεγάλη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα αυγό την ημέρα χωρίς συνέπειες στο καρδιαγγειακό τους σύστημα».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

iatrikanews.gr