Ένα ακόμη βήμα προς την εκτροπή του Αχελώου: Eτοιμο σε δύο χρόνια το φράγμα της Μεσοχώρας

mesoxora 34

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, του Αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ κ. Νίκου Ταγαρά και της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Σοφίας Βούλτεψη.

Η σύσκεψη αφορούσε την απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου Μεσαχώρας, όπου υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νίκο Ταγαρά τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Προχωρούμε σήμερα στην εφαρμογή των αποφάσεων που δρομολογούν ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τη χώρα μας, το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια από σήμερα. Γι’ αυτό το έργο έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ. Για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110. Και τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ.

Το έργο ξεκίνησε το ’86 και σταμάτησε το 2001 λόγω, όπως θυμάστε, δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου.

Ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου υπολογίζεται σε δύο χρόνια. Δυστυχώς, κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει στη ΔΕΗ 25 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές μέχρι σήμερα απώλειες λόγω καθυστέρησης που είχαμε στο έργο υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτό το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως –είναι τεράστιο υδροηλεκτρικό έργο- 360 γιγαβατώρες. Το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού.

{youtube}KPX2BQ9Qbj8{/youtube}

Σύμφωνα με δημοσίευμα του real.gr η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα. Για να το κατανοήσει κανείς, την αξία εκείνου που λέω, το έργο αυτό θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα, ή στο Περιστέρι της Αττικής ή την ετήσια κατανάλωση της Λέσβου και της Χίου μαζί.

.

.