Εμβόλιο: Πώς θα μπείτε από σήμερα στην πλατφόρμα για να κλείσετε ραντεβού

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει σε όλο τον πλανήτη για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, με φόντο το “πράσινο φως” που πήρε χθες το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Κομισιόν.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χώρα προετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς το σχέδιό της για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή η τεράστια διαδικασία. Έτσι λοιπόν και η Ελλάδα, από σήμερα θέτει σε λειτουργία την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να αντλούν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Παράλληλα, και με βάση τον προγραμματισμό η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αφού προηγούνται συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που πρέπει να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνθρωποι άνω των 85 ετών. Η προτεραιοποίηση των πληθυσμών που θα εμβολιαστούν στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό.

Έρχεται η βεβαίωση εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, με τροπολογία που κατέθεσε χθες βράδυ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όσοι εμβολιάζονται θα λαμβάνουν και μια ειδική βεβαίωση, μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού, η οποία θα δημιουργηθεί.

Αυτή θα περιλαμβάνει το όνομα, το επώνυμο, τον ΑΜΚΑ, την ημερομηνία εμβολιασμού, το εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου.

Σε ψυγεία βαθειάς κατάψυξης τα εμβόλια

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς εξειδικευμένους χώρους, έχουν εξασφαλιστεί πέντε τέτοιοι χώροι και έχουν εφοδιαστεί με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Οι εταιρίες που θα κάνουν την διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων.

Την εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, την ευθύνη για τη διαδικασία εμβολιασμού του πολίτη έχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Υπό ιατρική εποπτεία οι εμβολιασμοί

Όπως έγινε γνωστό χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε οργανωμένα κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια. “Και ναι το εμβόλιο θα γίνεται υπό την ιατρική εποπτεία. Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ήπιες παρενέργειες έχει προβλεφθεί χρόνος γύρω στα 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν” σημείωσε επί του θέματος η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα εμβόλια των Pfizer και BioNTech αναμένεται να φτάσουν στη χώρα στις 26 Δεκεμβρίου και μία μέρα μετά θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

thetoc.gr