Εμβόλιο Johnson & Johnson: “Πράσινο φως” για όλους άνω των 18 ετών

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το πρώτο μονοδοσικό από όσα έχουν πάρει έως τώρα έγκριση.

Στις 5 Μαΐου αναμένεται να αρχίσουν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια της Johnson & Johnson και σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε ότι το σκεύασμα μπορεί να χορηγείται σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Johnson & Johnson είναι το πρώτο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού έως τώρα, καθώς τα υπόλοιπα που έχουν πάρει έγκριση απαιτούν δύο δόσεις.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης “Ελευθερία”, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου είχε διευκρινίσει ότι η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης που ίσχυε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα διεθνή στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα.

“Τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις σπάνιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες” είπε και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η επιτήρηση του εν λόγω εμβολίου, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη και λεπτομερής αναφορά εφόσον προκύψει κάτι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Σημείωσε μάλιστα πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο, που θα πάει εκεί όπου για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να φτάσουν τα άλλα εμβόλια.

Johnson & Johnson

Θρομβώσεις, Johnson & Johnson και AstraZeneca

Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά από τα 15, άνω των 50 ετών.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι εάν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες, καθώς αυτό τον εξυπηρετεί, μπορεί να το δηλώσει και να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από 8 εβδομάδες αντί για 12.

thetoc.gr