Εμβολιασμός: Ανοίγουν ραντεβού για Novavax

Τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έναντι του SARS-CoV-2 θα έχουν από σήμερα το απόγευμα –εκτός απροόπτου– όσοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν. Οπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η παρασκευάστρια εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα παραδώσει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου Nuvaxovid αύριο Τετάρτη, οπότε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα ενεργοποιηθεί για να προγραμματιστούν ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο από σήμερα το μεσημέρι. Διευκρίνισε ότι το εν λόγω εμβόλιο θα χορηγείται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό –όχι για αναμνηστική δόση– και σημείωσε ότι ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει το προσεχές Σάββατο 5 Μαρτίου 2022. Σημειώνεται ότι η χώρα μας θα παραλάβει εντός του μηνός συνολικά 474.000 δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Οπως έχει αναφέρει σε προηγούμενη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο νέο εμβόλιο Nuvaxovid, έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο χορηγείται έτοιμη στον οργανισμό. Η τεχνολογία του εμβολίου είναι παλαιά και με αυτή έχουν παραχθεί γνωστά σε όλους εμβόλια, όπως της γρίπης, της ηπατίτιδας, του κοκκύτη και άλλα. Χορηγείται σε σχήμα δύο δόσεων σε διάστημα 21 ημερών σε άτομα άνω των 18 ετών. Οι κλινικές μελέτες βάσει των οποίων έλαβε έγκριση για χορήγηση κατέδειξαν αποτελεσματικότητα κατά 90% και 89,7% για μείωση της μέτριας και της σοβαρής συμπτωματικής νόσου, αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα έχει εμβολιαστεί στη χώρα με έστω μία δόση το 74,9% του γενικού πληθυσμού (84,4% ενηλίκων) και με δύο δόσεις το 71,7% (80,6% ενηλίκων). Μεταξύ των ανεμβολίαστων είναι και περισσότερα από 300.000 άτομα άνω των 60 ετών που έχουν κληθεί να καταβάλουν διοικητικό πρόστιμο. Οπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, για τον Ιανουάριο βεβαιώθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 50 ευρώ σε 317.962 πολίτες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βεβαιωθεί και το διοικητικό πρόστιμο για τον μήνα Φεβρουάριο.

Το σκεύασμα με την ονομασία Nuvaxovid χορηγείται σε σχήμα δύο δόσεων σε διάστημα 21 ημερών σε άτομα άνω των 18 ετών.

Αναμνηστική δόση

Αναμνηστική δόση δικαιούνται 5.831.000 πολίτες, εκ των οποίων το 93,3% την έχει ήδη λάβει. Αναφορικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί και μία 4η δόση εμβολίου, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε: «Θα μας απασχολήσει το θέμα, αλλά κρατήστε κατά νουν ότι η ανοσία από την τρίτη δόση είναι καλή και διαρκής και ξεπερνά τους έξι μήνες, πιθανόν και τον χρόνο. Εάν χρειαστεί μία τέταρτη δόση θα πρέπει να βρεθεί ότι θα προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που θα μας δώσει μια επανάληψη ενός εκ των υφιστάμενων εμβολίων».

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 16.274 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα και 70 θανάτους ασθενών με COVID-19. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 413 –εκ των οποίων οι 295 (71,43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι– και οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 279. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μία εβδομάδα διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 460 ασθενείς. Από τα νέα κρούσματα, 5.599 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.636 στη Θεσσαλονίκη και 1.518 στην Κρήτη.

kathimerini.gr