ΕΛΤΑ: Βρέθηκαν 22,5 εκ. ευρώ από τα συνολικά 57 εκ. που χρωστούν στην ΔΕΗ

Με απόφαση Παππά, Χουλιαράκη η καταβολή και πρόβλεψη για σταδιακή αποπληρωμή

Από την επιδότηση του δημοσίου για την καθολική υπηρεσία που παρέχουν ταΕλληνικά Ταχυδρομεία σε όλη την ελληνική επικράτεια, θα καταβληθεί τμήμα της οφειλής των 57 εκ. ευρώ που παρακρατήθηκαν από την ΔΕΗ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ένεση ρευστότητας στα ταχυδρομεία, αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου στις αρχές της εβδομάδας και αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για μέρος της οφειλής από την κρατική επιχορήγηση των ετών 2013 και τμήματος του 2014, το οποίο εξασφαλίστηκε σε συνεννόηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Είναι ωστόσο ψίχουλα σε σχέση με το συνολικό ποσό της επιδότησης που έχει αποφασιστεί κατόπιν μελέτης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ανέρχεται συνολικά για τα έτη 2013-2014-2015 στο ποσό των 129 εκ. ευρώ.

Την εξέλιξη αυτή φωτογράφησε χθες εξερχόμενος από την συνάντηση με τους θεσμούς και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «βρέθηκε λύση για την παρακράτηση των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί άμεσα ώστε αμέσως μετά να πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό των ΕΛΤΑ και αυτά με την σειρά τους να τα καταβάλλουν στην ΔΕΗ.

Για το υπόλοιπο ποσό της οφειλής, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξοφληθεί σταδιακά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η πληρωμή μέρους των λογαριασμών της ΔΕΗ, δεν επιλύει το πρόβλημα για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο από πλευράς ρευστότητας, παρουσιάζοντας την εικόνα μιας επιχείρησης, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Κατρακύλα των εσόδων, δραματική συρρίκνωση κερδών, αρνητικά ίδια κεφάλαια, απώλεια μεριδίου και μια μπερδεμένη εικόνα ως προς την αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν στην ΔΕΗ θα καταβληθεί το ποσό στο σύνολό του ή μέρος αυτού, την στιγμή που οι λειτουργικές ανάγκες των ΕΛΤΑ είναι πολύ μεγάλες και απαιτητικές. Αν δεν βρεθεί άλλη λύση χρηματοδότησης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα ελληνικά ταχυδρομεία θα συνεχίσουν την ίδια πρακτική, επεκτείνοντας την μαύρη τρύπα που έχουν ανοίξει και κινδυνεύει να τα καταπιεί.

Όπως άλλωστε παραδέχτηκε και πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΗ, η υπόθεση της παρακράτησης των λογαριασμών από τα ΕΛΤΑ δεν είναι καινούρια. Ξεκίνησε πριν ένα χρόνο αλλά όπως επιβεβαιώνεται πήρε τους τελευταίους μήνες μεγαλύτερες διαστάσεις.

protothema.gr