Ελληνοτουρκικά: Κόκκινος συναγερμός για θερμό επεισόδιο σε νησί – Ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα η Αθήνα

Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν έχουν σημάνει συναγερμό στις Ενοπλες Δυνάμεις που ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Οι συνεχείς απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν σημάνει συναγερμό στις Ενοπλες Δυνάμεις που ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει βάλει στο στόχαστρό της τα ελληνικά νησιά, προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Πεντάγωνο που ενισχύει διαρκώς τις περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Στο Μαξίμου συνιστούν ψυχραιμία, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο και αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία την τουρκική προκλητικότητα.

“Οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική, αποτελούν εκδηλώσεις ενός νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού, τμήματα ενός ιδεολογήματος μιας περιφερειακής δήθεν υπερδύναμης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της δια της απειλής της ισχύος απέναντι στους γείτονές της”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σενάριο για απόβαση μεταναστών σε νησί

Ο Τούρκος πρόεδρος σε κάθε του τοποθέτηση βάλει εναντίον της χώρας μας, ανεβάζοντας ολοένα και περισσότερο τους τόνους με την επιθετική ρητορική που ακολουθεί. Αρχικά ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις και μία μέρα μετά επανήλθε στις απειλές του για τα ελληνικά νησιά.

“Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή της Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ε.Ε. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν”.

Την ίδια στιγμή η “Καθημερινή της Κυριακής” έφερε στο φως σενάριο που εξετάζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία ενδέχεται να μεταφέρει μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα μικρασιατικά παράλια, σε κάποια ελληνική βραχονησίδα και τους οποίους θα επιχειρήσει να σώσει η τουρκική ακτοφυλακή. Μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε ένταση στην περιοχή και θα έδινε αφορμή στην Άγκυρα να επιχειρήσει να “γκριζάρει” την περιοχή και να συνεχίσει να ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα σενάριο που δεν είναι άγνωστο στο Πεντάγωνο και ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει και αυτό το ενδεχόμενο. “Ούτε παιδί του νηπιαγωγείου δεν λέει αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία για τα νησιά”, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Υπό πίεση ο Ερντογάν

Αναλυτές εκτιμούν πως η εντεινόμενη προκλητικότητα από τον Ταγίπ Ερντογάν οφείλεται κυρίως στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς η χώρα του μπαίνει σιγά σιγά στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Η δημοτικότητα του καταρρέει, οι βολές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης γίνονται ολοένα και πιο επιθετικές, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι αν χάσει τις εκλογές, τότε το δικό του μέλλον αλλά και αυτό της οικογένειάς του, είναι δυσοίωνο. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση τόνισε πως θα πρέπει να “σκληρύνει την στάση του” και αναφέρθηκε στο όραμα του για τη “Γαλάζια πατρίδα”. “Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προχωράμε στο μονοπάτι που εμείς γνωρίζουμε. Έχουν δυσπεψία όσοι ενοχλούνται από τον στόχο μας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία”, είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές εναντίον της Δύσης.

Ωστόσο, τα δύσκολα για την Άγκυρα θα έρθουν στα τέλη του μήνα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς στην περίπτωση που επιμείνει στην άρνηση του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, τότε θα μεγαλώσει το ρήγμα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. με την Τουρκία.

thetoc.gr