Ελάτη Τρικάλων: «Αρχόντισσα» και κοσμοπολίτισσα κάθε εποχή του χρόνου

Στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Κόζιακα, 31 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 13 από την Πύλη, σε υψόμετρο 900 μέτρων, απλώνεται η Ελάτη, ένα από τα δημοφιλέστερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του επιβλητικού Κόκκινου Βράχου, αποτελεί ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακά κτίρια κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο και μικρές πλατείες στολισμένες με βρύσες και παρτέρια. Ο πληθυσμός του είναι 950 κάτοικοι συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Άγιος Γεώργιος, Ξυλοχώρι, Λιόπιστες και Βλάχα. Προσφέρει μια πληθώρα από πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, εστιατόρια με τοπικές σπεσιαλιτέ, ζεστά καφέ, μπαρ και τουριστικά καταστήματα με τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά.

Ιστορία

Βουτηγμένο μέσα σε πυκνά δάση ελάτης, το χωριό δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία του, η οποία βέβαια χρησιμοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες. Βάση αρχαιολογικών ανακαλύψεων στη θέση Κατώφλι, η αρχαία πόλη Πύτναιο βρισκόταν στην περιοχή της Ελάτης, ενώ σύμφωνα με Βυζαντινά ευρήματα το χωριό δημιουργήθηκε μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης σε μια διαφορετική τοποθεσία κοντά στο ποτάμι. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν τρεις παλιότεροι οικισμοί οι οποίοι καταστράφηκαν από φωτιά το 1943, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελάτη χτίστηκε στη σημερινή της θέση αμέσως μετά την οριστική απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Τούρκους το 1898 και μέχρι το 1955 ονομαζόταν Τύρνα.

Αξιοθέατα

Άλσος Προφήτη Ηλία

Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και είναι ιδανικό για έναν σύντομο περίπατο και για χαλάρωση συντροφιά με το κελάηδημα των πουλιών και τον ήχο του αέναου βουητού του ποταμού. Επίσης, στο κέντρο του άλσους δεσπόζει το πέτρινο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.


Παραδοσιακή αγορά

Λειτουργεί σε μια πλακόστρωτη πλατειούλα διακοσμημένη με πέτρινη βρύση και παραδοσιακά φανάρια. Τα ξύλινα σπιτάκια των παραγωγών, στοιχισμένα δίπλα – δίπλα, προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και αναμνηστικά.


Κόκκινος Βράχος

Υψωμένος επιβλητικά ανάμεσα από τα έλατα, στη δυτική πλευρά του βουνού, προσφέρει μια πανοραμική θέα του χωριού. Είναι προσβάσιμος από μονοπάτι, μετά από 15 λεπτά περπάτημα, και λειτουργεί ως αναρριχητικό πεδίο με οργανωμένες διαδρομές και ασβεστόλιθο καλής ποιότητας.


Αρκουδότρυπα

Χωμένη ανάμεσα στους γκρίζους βράχους στην ανατολική πλευρά του Κόζιακα, ατενίζει την Ελάτη από υψόμετρο 1400 μέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση μια μεγάλη αρκούδα ζούσε στη σπηλιά για πολλά χρόνια.


Σπηλιά του Μπέη

Στην καρδιά του Κόζιακα, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, υπάρχει ένα μικρό οροπέδιο που διασχίζεται από έναν κρυστάλλινο χείμαρρο ο οποίος χύνεται βαθιά σε μια ευρύχωρη σπηλιά, τη σπηλιά του Μπέη, ενώ ένα κιόσκι με τζάκι προσφέρει ξεκούραση στους επισκέπτες. Πρόκειται για μια όμορφη τοποθεσία προσβάσιμη με μονοπάτι, μετά από μιάμιση ώρα πεζοπορία.

madeintrikala.gr