Εκτίναξη στο φυσικό αέριο – Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία για πολιτική μεθόδευση

Παραμένουν στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την επιτάχυνση του «ενεργειακού πολέμου» της Ρωσίας, η οποία προχωρά στη μείωση της παροχής αερίου, στον μεγαλύτερο αγωγό που τη συνδέει με τις αγορές της Ευρώπης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πριν από λίγο κατέγραφαν άνοδο πάνω από 20%, η οποία προστίθεται στην άνοδο κατά 44% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις με την τιμή πλέον στα 146 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

 
 

Οι περικοπές της Gazprom έχουν στόχο να πλήξουν μεγάλους ομίλους, με την Γερμανία να χαρακτηρίζει τις μειώσεις μέσω του αγωγού Nord Stream «πολιτικά υποκινούμενες», με στόχο την αναταραχή των αγορών, αμφισβητώντας τη δήλωση της εταιρείας ότι οφείλονται σε τεχνικά ζητήματα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ανησυχία και να αυξήσει τις τιμές του αερίου με την κίνηση αυτή, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να διοχετευθούν στην αγορά εναλλακτικές προμήθειες αερίου, όμως σε υψηλή τιμή. Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες περίπου στο 56%, δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom επικαλείται προβλήματα με τις επισκευές των τουρμπινών που παράγει η Siemens καθώς οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία άφησαν «εγκλωβισμένο» στο εξωτερικό εξοπλισμό απαραίτητο για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Η Siemens Energy ανακοίνωσε την Τρίτη πως μία από τις τουρμπίνες αερίου του Nord Stream 1, που είχε πρόσφατα επισκευαστεί στον Καναδά, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μεταφερθεί με πλοίο από το Μόντρεαλ εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Ο Nord Stream 1 είναι ο κύριος αγωγός μέσω του οποίου γίνονται οι παραδόσεις του φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Liberal.gr