Εκπαιδευτική επίσκεψη του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων στη Μακρινίτσα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ» ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ

Την Τετάρτη 22  Ιανουαρίου 2020, τα τμήματα Β3 και Β4 του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γεώργιος Σεφέρης» με συνοδούς καθηγητές την κ. Τσιοτινού Αθανασία, την κ. Μαρούση Σταματική και την κ. Νικολοπούλου Σταυρούλα επισκέφτηκαν τη μαγευτική Μακρινίτσα, η οποία δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως «μπαλκόνι του Πηλίου», για περιβαλλοντικό κυρίως σκοπό.

Το πρωί της Τετάρτης όλοι οι μαθητές συγκεντρωθήκαμε έξω από το σχολείο, όπου περιμέναμε με ανυπομονησία να φτάσει το λεωφορείο για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας.  Στις 07:45’ όλοι οι μαθητές είχαν βρει τις θέσεις τους στο λεωφορείο και η ευχάριστη διαδρομή με προορισμό το όμορφο χωριό του Πηλίου ξεκίνησε.

Μετά από περίπου δυο ώρες φτάνοντας στον προορισμό μας ο δρόμος τερμάτισε στην πλατεία Μπράνη, καθώς δεν επιτρέπονται οχήματα στον παραδοσιακό οικισμό, κι έτσι απολαύσαμε το όμορφο τοπίο με τα πόδια.  Το χωριό ξεχώρισε για την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, τα καλοδιατηρημένα και αναστηλωμένα αρχοντικά του, τα γραφικά και αριστοτεχνικά καλντερίμια του αλλά και το καταπράσινο τοπίο με τα πλατάνια, τις καστανιές, τις καρυδιές και τις οξιές.

Επιπλέον, συνειδητοποιήσαμε πως στη Μακρινίτσα το 1969 γυριστήκαν οι περισσότερες σκηνές της ταινίας «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Φτάνοντας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας μας υποδέχτηκε μια αξιαγάπητη κυρία, η υπεύθυνη του ΚΠΕ, η οποία μας μίλησε για την καθημερινή Πηλιορείτικη ζωή, τη βλάστηση, αλλά κυρίως για τις φυσικές ιδιαιτερότητες του τόπου.

Στη συνέχεια, όλα τα παιδιά χωρισμένα σε τρεις ομάδες, πήραμε τον δρόμο για το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου (Αρχοντικό Τόπαλη), περπατώντας στα καλντερίμια του οικισμού.  Η λαογραφική συλλογή του περιλάμβανε πλήθος εκθεμάτων, μεταξύ των οποίων σκεύη οικιακής χρήσης, εξοπλισμού για την απόσταξη τσίπουρου, εικόνες, όπλα, εργαλεία της υφαντικής βιοτεχνίας και άλλα.

Κάνοντας μια μικρή βόλτα και απολαμβάνοντας το γεύμα μας στην τοπική ταβέρνα «Κατερίνα» αποχαιρετίσαμε την εκπληκτική Μακρινίτσα, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε για το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στην πόλη του Βόλου.  Εκεί, ένας κύριος μάς ενημέρωσε για όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων, αλλά και για την καθημερινή ζωή των εργατών του εργοστασίου.

Έπειτα, απολαύσαμε τη βόλτα μας στην παραλία του Βόλου. όπου κάναμε ψώνια και βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες.

Τέλος, η επιστροφή μάς βρήκε γεμάτους με εμπειρίες και συναισθήματα.  Η βιωματική μάθηση μάς γέμισε χαρά και πολύτιμες γνώσεις.

 

Η μαθήτρια του Β4

    Φούφα Μαρία