Τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων έθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τη συνέντευξή του στο Dnews (ΕΔΩ) για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς πλειοψηφικότερη κατεύθυνση.
Το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, καθώς δεν επιθυμούσε να δημοσιοποιηθεί επισήμως η σχετική συζήτηση που διεξάγεται εδώ και καιρό και κυρίως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που κατέρριψε τις ψευδαισθήσεις ότι μια τρίτη αυτοδυναμία για τη ΝΔ μπορεί να είναι εφικτή.
«Δεν έχω σκοπό να αλλάξω τον εκλογικό νόμο» φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνεργάτες του, αλλά και στον Άδωνι Γεωργιάδη με τον οποίο φέρεται να επικοινώνησε με αφορμή τη συνέντευξή του.
Η αλήθεια είναι πως το Μαξίμου αποφεύγει επισήμως να ανοίξει τη συζήτηση για ένα καυτό θέμα όπως ο εκλογικός νόμος, καθώς θα κατηγορηθεί για ηττοπάθεια, ταυτόχρονα όμως αποφεύγει επιμελώς και να την κλείσει. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όσο και η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα απέφυγαν να πουν «δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος» αφήνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο ορθάνοιχτο το θέμα.
Οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν πως συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου έχουν γίνει πολλές φορές στο Μαξίμου, με την αρχική σκέψη να είναι οι όποιες αλλαγές να γίνουν εντός του 2024 ώστε να καταστούν λιγότερο πειστικές οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση διακατέχεται από ηττοπάθεια και γι΄ αυτό προχωρά σε θεσμικές ακρότητες με αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού χάρη στην περιστασιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αυτή τη στιγμή κατέχει.
Κατόπιν ωριμότερων σκέψεων, ωστόσο, εκτιμήθηκε ότι οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο να αποφασιστούν αφού πρώτα οριστικοποιηθεί το πολιτικό τοπίο με τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση και αποκρυσταλλωθεί το πεδίο που θα διεξαχθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει πως αν η αντιπολίτευση δεν μπορέσει να ξεπεράσει σε κάποιο έστω βαθμό τα προβλήματά της και ο κατακερματισμός και η απαξίωσή της συνεχιστούν τότε η ΝΔ έχει τις δυνατότητες στο διάστημα που απομένει να διεκδικήσει για τρίτη φορά την αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στις συζητήσεις που γίνονται για τον εκλογικό νόμο η πρόταση που εξετάζεται είναι να επανέλθει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο, να παραμείνει η διάταξη ότι ο συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να το λάβει, αλλά και να παραμείνει τελικά το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και να μην ανέλθει στο 5% όπως αρχικά σχεδιόταν.