Εκλογές τώρα ή όμηρος μέχρι τον Μάρτιο ο Τσίπρας

omiros demenos

Σωρός καμένων σεναρίων έχει γεμίσει το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς το επιτελείο του αναζητά διεξόδους με κεντρικό ζητούμενο την πολιτική επιβίωση και κυριαρχία.

Ενώ όμως οι εκλογές έμοιαζαν βασικό σενάριο, μετά τις αντιδράσεις εγχώριων και ευρωπαϊκών παραγόντων φαίνεται ότι «καίγεται» -για την ώρα-, ενώ επανέρχονται άλλα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας. Στο τραπέζι όμως παραμένει και η διατήρηση ατόφιου του κυβερνητικού σχήματος ως κυβέρνηση ανοχής, κάτι που προβλέπεται και από το Σύνταγμα. Ετσι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να «εγκλωβιστεί» στην εξουσία μέχρι τον Μάρτιο, οπότε η διάλυση της Βουλής είναι ευκολότερη.

Το σενάριο αυτό προωθούν όχι μόνο οι δανειστές και η αντιπολίτευση αλλά και οι διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας καθώς αναζητούν πολιτικό χρόνο ώστε να διασφαλίσουν τα επόμενα βήματά τους στην κατεύθυνση ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος.

Από την πλευρά των εταίρων διασφαλίζεται η αναγκαία συνθήκη της συνευθυνης του πολιτικού συστήματος στην προώθηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη πλευρά οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, καθώς τόσο ο Αλέκος Φλαμπουράρης όσο και ο Θασάσης Καρτερός υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο να σωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ανανέωσης της λαϊκής εντολής και τους βάρους και της ευθύνης που αυτή συνεπάγεται.

Ανοιχτοί στην εξέταση και άλλων σεναρίων εμφανίζονται οι κκ Σταθάκης και Δραγασάκης, καθώς εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση η προσφυγή στις κάλπες ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, τηρούν ωστόσο σιγήν ιχθύος.

Αναφανδόν υπερ ενός διευρυμένου κυβερνητικού σχήματος εμπλουτισμένου είτε με τεχνοκράτες, είτε με πολιτικούς από τον χώρο του κέντρου, ήτοι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης συνεργασίας ή έστω ανοχής, εμφανίζεται ο Αλέξης Μητρόπουλος, κινούμενος σε μοναχικό μονοπάτι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι τοποθετήσεις του, φαίνεται ότι στόχο έχουν την αποσύνδεση από την κομματική βάση και την υιοθέτηση μόνο της εκλογικής ως συνισταμένης στη λήψη των αποφάσεων.

Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναζητούν ωστόσο συναινέσεις από το εσωτερικό του κόμματος ώστε να διασφαλίσουν το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την κίνηση των 53, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης καθώς έχουν χαθεί τα κοινά σημεία αναφοράς, ενώ δεν υλοποιήθηκε ποτέ η κοινή οργανωτική δομή τους.

Προς επίρρωση της στήριξης του Μαξίμου σε αυτή τν ομάδα ο Αλέκος Φλαμπουράρης παρείχε χθες πολιτική και προσωπική κάλυψη στην Τασία Χριστοδουλοπούλου, την υφυπουργό αρμόδια για το μεταναστευτικό, η οποία βάλλεται από τα media. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου δεν συμμετέχει μόνο στην κίνηση των 53 αλλά είναι και σύντροφος του υπουργού ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος θεωρείται προσωπικότητα ευρύτερης απήχησης.

Παράλληλα το Μαξίμου επιχειρεί να μετρήσει τις ανοχές και ατνοχές του κόμματος καθώς και τις αντιδράσεις της κοινωνίας διαρρέοντας φήμες για καρατόμηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να εκληφθεί ως άδειασμα στην ίδια η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη Βουλή για το καλοκαίρι.

sofokleousin