Εκλογές: Tα σενάρια και η επόμενη μέρα

kalpi c

Αποχή και χαλαρή ψήφος προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το τελευταίο διάστημα να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το αποτέλεσμα της σημερινής κάλπης είναι κρίσιμο για την πορεία της χώρας.

Στο Μαξίμου φοβούνται ότι πολλοί ψηφοφόροι τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ είτε δεν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο είτε θα επιλέξουν μια «χαλαρή» ψήφο πιστεύοντας ότι στον πρώτο γύρο στήριξαν το κόμμα τους και η ευρωκάλπη προσφέρεται για να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την πολυετή λιτότητα και ύφεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η συμμετοχή στις εκλογές της πρώτης Κυριακής υπήρξε ικανοποιητική (60%) και κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2010.
Οι απορίες για τη σημερινή κάλπη πολλαπλασιάζονται αν συνυπολογίσει κανείς και την αποτυχία τόσο των δημοσκοπήσεων όσο και των exit polls. Γι’ αυτό και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία κινητοποίησης του εκλογικού σώματος.

Το Μαξίμου στέλνει το μήνυμα ότι η χώρα έχει μπει στις ράγες, ότι ο κόσμος γνωρίζει τα επόμενα βήματα, ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα και ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης από εδώ και πέρα είναι η σταδιακή ανακούφιση των πολιτών.

Η επόμενη ημέρα για την Κουμουνδούρου

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν την ευρωκάλπη καθοριστική. Οποιαδήποτε διαφορά άνω του 4%, λένε στελέχη της, θα θέσει αυτόματα θέμα δυσαρμονίας της κυβέρνησης με τη λαϊκή βούληση. Μια διαφορά μέχρι 4 μονάδες θα βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση οδηγού ώστε να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση μέχρι τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Ωστόσο μια οριακή διαφορά ή πολύ περισσότερο μια νίκη της ΝΔ θα φέρει την ηγεσία του κόμματος σε πολύ δύσκολη θέση αφού θεωρείται «απίθανο» να βρει πιο ευνοϊκή συγκυρία για αυτήν και τις επιδιώξεις της.

Επίσης, στην Κουμουνδούρου ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να «κλέψουν» ή την περιφέρεια Αττικής ή τον Δήμο Αθηναίων ώστε να βγουν νικητές και στη μάχη των εντυπώσεων. Σε κάθε περίπτωση, λένε, η επόμενη μέρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και εντός της Ευρώπης γιατί αναμένεται «να ηττηθούν κατά κράτος οι πολιτικές της λιτότητας και οι επιλογές της Γερμανίας και των κυρίαρχων ελίτ». Συνεπώς λένε θα ενισχυθούν απόψεις όπως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν μια πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το μέλλον των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

ΠΑΣΟΚ: Να πάρει ανάσες μέχρι τις εθνικές εκλογές

Κρίσιμη αναμένεται να είναι και η επόμενη ημέρα για την Ελιά-ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι τα ποσοστά της Ελιάς θα κινηθούν μεταξύ του 6% και του 8%. Σε αυτήν την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα πάρει την απαραίτητη ανάσα προκειμένου να αναζητήσει μέχρι τις εθνικές εκλογές την ανασύσταση της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα και ομάδες του χώρου. Ελπίζοντας βέβαια στο μεσοδιάστημα να δει ο κόσμος φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας ώστε να «δικαιωθεί και η επιλογή συμμετοχής στην κυβέρνηση».

Σε δύσκολη θέση η ΔΗΜΑΡ και ο Φ. Κουβέλης

Πιο δύσκολα αναμένεται να είναι τα πράγματα για τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η Αγίου Κωνσταντίνου βρεθεί κάτω από το εκλογικό μέτρο 5% ή πολύ περισσότερο κάτω από το κρίσιμο 3% ο Φ. Κουβέλης θα βρεθεί στο στόχαστρο εκείνων των βουλευτών που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι ούτε την αποχώρηση από την κυβέρνηση, ούτε το ναυάγιο στη συνεργασία με την «κίνηση των 58» ή με την Ελιά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

naftemporiki.gr

.