Εκλογές στην Ιταλία: Σάρωσε ο δεξιός-ακροδεξιός συνασπισμός – Νίκη της νεοφασίστριας Μελόνι με 22% – 26% [exit poll]

Νϊκη της δεξιάς και ακροδεξιάς συμμαχίας στις εκλογές στην Ιταλία δείχνουν τα exit poll που παρουσιάστηκαν λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Τα αποτελέσματα από το exit poll της Rai είναι:

Κεντροδεξιά 41-45%

Κεντροαριστερά 22-25%

Πιο αναλυτικά:

Αδέλφια της Ιταλίας (Τζόρτζια Μελόνι): 22,0-26,0%

Δημοκρατικό Κόμμα (Ενρίκο Λέτα): 17,0-21,0%

Κίνημα 5 Αστέρων (Τζουζέπε Κόντε): 13,5-17,5%

Λέγκα (Ματέο Σαλβίνι): 8,3-12,5 %

Φόρτσα Ιτάλια (Σίλβιο Μπερλουσκόνι): 6,0-8,0%

Τρίτος Πόλος (Καλέντα-Ρέντσι): 6,5-8,5%

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 π.μ., τοπική ώρα. Τέσσερις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, στις 7μμ (ώρα Ιταλίας), σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, είχε ψηφίσει το 51% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, μειωμένο αισθητά σε σύγκριση με το 58% το ίδιο χρονικό σημείο το 2018.

Σε περιοχές της Ιταλίας σημειώθηκε ισχυρή βροχόπτωση την Κυριακή, με την περιοχή της Καμπανίας γύρω από τη Νάπολη να έχει πληγεί ιδιαίτερα σοβαρά.

Βασικοί αντίπαλοι στις ιταλικές κάλπες ήταν από τη μια μεριά η δεξιά-ακροδεξιά συμμαχία, με το κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας” υπό την Τζόρτζια Μελόνι και συμμετέχουν η “Λέγκα” του Ματέο Σαλβίνι και το “Φόρτα Ιτάλια” του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και από την άλλη μεριά η κεντροαριστερή συμμαχία της οποίας ηγείται ο Ενρίκο Λέττα και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ως ανεξάρτητη δύναμη παίρνει μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται τις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, αλλά οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδειξαν την ακροδεξιά ηγέτη Μελόνι και το κόμμα της “Αδέλφια της Ιταλίας”, με τις νεοφασιστικές του ρίζες, ως τα πιο δημοφιλή.

Τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο “Κεντρώο Πόλο”. Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό.

Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί είχαν δικαίωμα ψήφου. Οι δημοσκόποι, ωστόσο, προέβλεψαν ότι η προσέλευση θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερη από το χαμηλό ρεκόρ του 73% στις τελευταίες γενικές εκλογές του 2018.

Λένε ότι παρά τις πολλές κρίσεις στην Ευρώπη, πολλοί ψηφοφόροι αισθάνονται αποξενωμένοι από την πολιτική, καθώς η Ιταλία έχει δει τρεις κυβερνήσεις συνασπισμού από την προηγούμενες εκλογές — σε καθεμία από τις οποίες ηγήθηκε κάποιος που δεν είχε θέσει υποψηφιότητα.

Οι εκλογές διεξάγονται έξι μήνες νωρίτερα μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι στα τέλη Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν είδε άλλη εναλλακτική από το να εκλέξουν οι ψηφοφόροι ένα νέο κοινοβούλιο.

Δημοσκοπικά ο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξαιρετικά δημοφιλή. Όμως τα τρία λαϊκιστικά κόμματα του συνασπισμού μποϊκόταραν ψήφο εμπιστοσύνης που συνδέεται με μέτρο ενεργειακής ανακούφισης. Οι ηγέτες τους, ο Σαλβίνι, ο Μπερλουσκόνι και ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός του οποίου το κόμμα είναι το μεγαλύτερο στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, είδαν τη δημοτικότητα της Μελόνι να αυξάνεται ενώ τη δική τους να διολισθαίνει.

thetoc.gr