Εκλογές το φθινόπωρο “βλέπει” το Eurasia Group για την Ελλάδα

Αλλαγή τακτικής από πλευράς Αλέξη Τσίπρα παρατηρεί το Eurasia Group, σημειώνοντας σε έκθεσή του πως η θέση του έλληνα πρωθυπουργού έχει καταστεί ολοένα και πιο δυσχερής το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, το think tank δεν αποκλείει την πιθανότητα ο κ. Τσίπρας να επιλέξει τον δρόμο των πρόωρων εκλογών, καθώς, όπως σημειώνει, είναι βέβαιο πως θα χάσει τις εκλογές, αλλά θα περιορίσει τις απώλειές του, συντηρώντας την ελπίδα να ανακάμψει σε επόμενη αναμέτρηση.

Το Eurasia Group παρουσιάζει ως πιθανότερο σενάριο τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο, παρά τη ρητή δήλωση της κυβέρνησης πως δεν θα προσφύγει σε εκλογές έως το 2019.

Παράλληλα, σημειώνει πως η ψαλίδα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μίκρυνε σε τελευταίες δημοσκοπήσεις, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί. Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη συμφωνίας θα δώσει μία νέα πνοή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντάς της έτσι παραπάνω χρόνο.

Δύσκολη η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της “Καθημερινής”, αναδεικνύοντας το θέμα του ελληνικού χρέους στο μείζον ζήτημα για την αρχή του 2017, το think tank επισημαίνει πως το Eurogroup του Δεκέμβρη, που αποτελούσε μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας, δεν απέφερε τελικά κανένα αποτέλεσμα.

«Οι διάφοροι πρωταγωνιστές παραμένουν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο», σημειώνει το Eurasia Group σε τελευταία έκθεσή του, αναφέροντας πως η γερμανική κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί από την απαίτηση να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ αρνείται να συμφωνήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τη συμφωνηθείσα στο Eurogroup της 25ης Μαΐου. Το ΔΝΤ από πλευράς του θεωρεί την απαίτηση για πλεόνασμα 3,5% μη ρεαλιστική και σε κάθε περίπτωση αδύνατον να διατηρηθεί για μακρό χρονικό διάστημα. Η ελληνική κυβέρνηση με τη σειρά της, καθυστερώντας ιδιαίτερα να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, αρνείται να προβεί στην υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας όσο δεν υπάρχει συμφωνία από πλευράς των δανειστών, σημειώνει το think tank.

Με δεδομένη τη διαφωνία από πλευράς των θεσμών, αλλά και την οριακή πλειοψηφία της ελληνικής κυβέρνησης, το Eurasia Group θεωρεί απίθανο το να καταλήξει σε συμφωνία το Eurogroup του Ιανουαρίου. Δίνει μεγάλη βαρύτητα όμως στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις και στα Euroworking Group, σημειώνοντας πως διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας και στη σύγκλιση απόψεων.

Μεγάλη σημασία δίνει στον ρόλο του ΔΝΤ, καθώς, όπως αναφέρει στην αναφορά του, η συμμετοχή του θα αποτελέσει απαράβατο όρο για τη Γερμανία, η οποία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν, και θεωρεί το ΔΝΤ τον μόνο αξιόπιστο «παίχτη» στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Περιμένοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική για να εκφέρει οριστική κρίση, το Eurasia Group διαβλέπει πως η συμφωνία πιο πιθανό να επέλθει στα μέσα του έτους.

liberal