Ή εκλογές ή επιστροφή στο 2015

Όταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του μιλάνε για «καθαρή έξοδο» και για ανάπτυξη της Οικονομίας μας υπόσχονται μία βρώμικη περίοδο με επιδόματα. Κάτι σαν το «Τσοβόλα δώστα όλα». Λεφτά; Λεφτά υπάρχουν! Το μαξιλαράκι των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ μια χαρά φτάνει. Κι οι αγορές; Ποιος δίνει δεκάρα για τις αγορές; Τα ψηφουλάκια θα εξαγοραστούν, αυτό έχει σημασία.

Ναι, υπάρχει τρόπος να φτάσουν μέχρι το Φθινόπωρο του 2019. Αν μοιράσουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ στον λαό. Η συνταγή είναι απλή! Στάση πληρωμών του δημοσίου απέναντι σε επιχειρήσεις και πολλά επιδόματα προς τον λαό. Πόσα θα χρειαστούν; Δύο, τέσσερα, οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ; Μέχρι τα δεκαεννέα υπάρχει περιθώριο.

Αν κερδίσουν (πιστεύουν ότι θα κερδίσουν) θα έχουν άλλα τέσσερα χρόνια για να διαχειριστούν μία ακόμη δυσάρεστη κατάσταση. Το 2015 πήραν την εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις. Το πιστοποιητικό χρήσης! Πιστεύουν ότι μπορούν και τώρα. Μπορεί κάποιοι εκεί έξω να υποστηρίζουν ότι το μάθημα εκείνο κόστισε περί τα διακόσια δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες. Σημασία γι αυτούς έχει ότι κυβερνάει η Αριστερά…

Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να πάνε σε εκλογές με τον λαό απέναντί τους. Δεν θα μπορούν να περπατήσουν ούτε στον δρόμο, εφόσον αποδεχτούν την πραγματικότητα της μείωσης των συντάξεων του Ιανουαρίου του 2019. Κάτι πρέπει να κάνουν. Αυτό, δηλαδή, που γνωρίζουν να κάνουν καλά! Να μοιράσουν επιδόματα. Με αυτό τον τρόπο, με την σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ και με την δημιουργία ενός νέου Δεξιού κόμματος, πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν και πάλι τις εκλογές.

Μπορούν; Η απάντηση είναι πως όχι! Πολύ φοβόμαστε ότι πριν ακόμη ξεκινήσουν ένα τέτοιο σχέδιο, οι αγορές θα κάνουν και πάλι απαγορευτικό το περιβάλλον για την ανάπτυξη οικονομικής ζωής στον πλανήτη Ελλάδα. Μόνο που αυτή την φορά δεν υπάρχουν οι αντοχές και τα μαξιλαράκια που είχαν δημιουργήσει οι πολιτικές των Σαμαροβενιζέλων. Η καταστροφή δεν θα έχει προηγούμενο, διαψεύδοντας εκείνους που νομίζουν ότι δεν μπορούν τα πράγματα να εξελιχτούν χειρότερα.

Με άλλα λόγια! Είτε θα πάνε σε εκλογές μέχρι το Φθινόπωρο είτε θα μπουν και πάλι σε λογικές 2015. Αυτά είναι τα δύο πιθανά σενάρια.

Θα πει κάποιος ότι υπάρχει και το τρίτο, το χριστιανικό σενάριο! Να πάνε σε εκλογές το Φθινόπωρο του 2019 χωρίς να μοιράσουν ένα ευρώ επίδομα. Σαν να πρόκειται για κανονικούς ανθρώπους σε μία κανονική δυτική χώρα. Ασφαλώς και είναι δικαίωμά τους. Τι δικαίωμα; Υποχρέωση θα λέγαμε! Αλλά και πάλι ανάπτυξη δεν θα υπάρξει. Θα σαπίζουν πολιτικά στο κλαδί μέρα με την μέρα. Όλοι θα περιμένουν πως και πώς να φύγουν για να αρχίσει και πάλι η κανονικότητα σε αυτή την χώρα. Σας φαίνεται ότι η ιστορία μας θα τελειώσει με αυτό τον τρόπο; Δύσκολο!

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr