Εκλογές απαιτεί η κοινωνία και όχι η ..ΝΔ

Ακόμα και οι πιο ψύχραιμες φωνές εντός της ΝΔ αντέδρασαν, όταν αντιλήφθηκαν την ένταση της επικοινωνιακής  καταιγίδας που ξέσπασε μετά την συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών οικονομίας την περασμένη Δευτέρα, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

«Έκαναν το άσπρο μαύρο» σχολίαζαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που δεν έκρυβαν την σφοδρή ενόχληση τους για το ότι η κυβέρνηση, για ακόμη μία φορά, επιχείρησε να κοροϊδέψει τους πολίτες και να μασκαρέψει την πραγματικότητα, μέρες που είναι.

Για την ΝΔ δεν αλλάζει κάτι, όπως σημείωναν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.

Το αίτημα για εκλογές παραμένει στο τραπέζι αφού δεν πρόκειται, όπως λένε, για κομματικό αίτημα  αλλά για αίτημα της κοινωνίας. Πρόκειται για μια φράση που θα ακούγεται ολοένα και περισσότερο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, στην ΝΔ θέλοντας να ξεκαθαρίσουν ότι άλλα έγιναν στις Βρυξέλλες και άλλα επικοινώνησε η κυβέρνηση, κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος έκανε μια σειρά από διαπιστώσεις, με στόχο την αποδόμηση της επικοινωνιακής στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου :

1. Συμφωνία (staff level agreement) δεν υπήρξε.

Η  αξιολόγηση, με βάση το 3ο Μνημόνιο, θα έπρεπε να είχε κλείσει πέρυσι το Φεβρουάριο, με βάση την επικαιροποίηση του Μνημονίου, τον Οκτώβριο, και με βάση τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού στις αρχές Δεκεμβρίου.

2.  Είναι απροσδιόριστος ο χρόνος ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Όλα παραπέμπονται για το μέλλον. Συμφωνήθηκε απλώς η παράταση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

3.  Δεν υπήρξε ούτε πολιτική συμφωνία.

Η αναφορά της Κυβέρνησης, σε non-paper, περί «πολιτικής συμφωνίας», αποδείχθηκε, και πάλι, όχι αυταπάτη, αλλά απάτη και ψέμα.

4. Η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις και διαπραγματευτικές ήττες της Κυβέρνησης.

Ως απόδειξη αυτού μάλιστα παραθέτουν στην ΝΔ τη δήλωση του Εκπροσώπου του ΔΝΤ: «Καλωσορίζουμε την πρόοδο των ελληνικών αρχών στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των θεσμών σε τομείς-κλειδιά. Στη βάση αυτή, συμφωνήσαμε να στείλουμε πίσω την αποστολή» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ταμείο».

5. Η «Κυβέρνηση των προθύμων» συμφώνησε σε όλα όσα υποτίθεται ότι αντιστεκόταν και τονίζουν ότι η κυβέρνηση συμφώνησε σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μακρά περίοδο, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι αυτά δεν «βγαίνουν».

Συμφώνησε στην άμεση νομοθέτηση μέτρων για τα επόμενα χρόνια, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι αυτή είναι αντισυνταγματική πράξη και ότι «δεν αποδέχεται την ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου για μετά το 2018» (ΔΤ, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, 22.01.2017). Συμφώνησε στη μείωση του αφορολόγητου, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι «δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η μείωση του αφορολόγητου» (ΔΤ, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, 22.01.2017). Συμφώνησε σε άλλες, ακραίες (όπως τις χαρακτήριζε) θέσεις του ΔΝΤ, όπως είναι η μείωση των συντάξεων και οι αλλαγές στα εργασιακά, που μέχρι πρόσφατα, δήθεν, δεν τα συζητούσε. Έλεγε ότι δεν θα λάβει μέτρα που υπερβαίνουν τα χρονικά όρια της εντολής της παρούσας Κυβέρνησης. Με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, εγκλωβίζει τις επόμενες Κυβερνήσεις και μελλοντικές γενεές.

6. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση των εταίρων για παρεμβάσεις στο δημόσιο χρέος, πέραν των μικρής σημασίας «βραχυπρόθεσμων» μέτρων.

Και φυσικά, δεν υπάρχει και καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτή δεν έχει επιτευχθεί από το Μάρτιο του 2015, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.

Οι παραπάνω άξονες θα αποτελέσουν το πλαίσιο των επόμενων δημόσιων τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσει τις περιοδείες του στην Ελλάδα, θέλοντας να επικοινωνήσει τις θέσεις του κόμματος του. Κρήτη, κεντρική και Βόρεια Ελλάδα αποτελούν τους νέους σταθμούς των επισκέψεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή