Εκδοτικό αφιέρωμα του Συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» για το έπος του ‘40

teuxos3

Η Ελληνική ιστορίαεμπεριέχειπράγματι μεγάλα έπη όπως το ’21 και το ’40!!! Έπη που τα δημιούργησε ο Ελληνικός λαός με το αίμα του, τις θυσίες του, την πείνα, την εξαθλίωση, χωρίς να πτοηθεί, χωρίς ναγονατίσει, χωρίς να λογαριάσει επιπτώσεις. Οι Έλληνες αγωνίστηκαν όσο κανένας άλλο έθνος για τηνελευθερία, την πατρίδα, την τιμή, την αξιοπρέπεια, τα μεγάλα ιδανικά, δημιουργώνταςνέες Θερμοπύλες και νέες Σαλαμίνεςδιδάσκοντας τον πολιτισμένο κόσμο πως η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, στοιχεία που ο Ελληνικός λαός έχει βαθειά ριζωμένα μέσα του.

Το έπος του ’40είναι εφάμιλλο του ’21 γιατί το δημιούργησε ητότε αγνή Ελληνική ψυχή που δονούνταναπό τις μεγάλες αξίες του Έθνους, της ιστορίας και παράδοσης, που όταν οι περιστάσεις το απαίτησαν, έγινεορμητικόποτάμι που κατέκλυσετα πάντα στο διάβα του προκειμένου να υπερασπιστεί ηεθνικήτιμήκαι αξιοπρέπειαχωρίς να λογαριάσει συνέπειες, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς ιδιοτέλεια, ξεχνώνταςότι τον χωρίζει, ακόμακαι αυτό το όνομά του, έγινεαπλάπατρίδα, όπως έλεγε οΒίκτωρ Ουγκώ(«Δεν γνωρίζω πια τ’όνομα μου ονομάζομαι πατρίς»)

Δυστυχώς σήμερα αυτά τα ιστορικά κλέη που κοσμούν την Ελληνική ιστορία, έχουν παραμεριστεί ως αχρείαστα και έτσι αγνοώντας τα, αγνοούμε την ίδια μας την εθνική αυθυπαρξία. Αγνοώνταςτην εθνική αυθυπαρξία γινόμαστε άμορφη μάζα, συνονθύλευμα του παγκόσμιου χωριού χωρίς ιδανικά, αξίες και εθνική συνείδηση Έτσι μοιραία είμαστε υποχρεωμένοι να χαθούμε στην παγκόσμια χοάνη λαών, εθνών και πολιτισμών.Γι’ αυτό πρέπει να μελετούμε την ιστορία, γιατί μας διδάσκει με τα μεγάλα της έπη όπως το έπος του ’40.

Ο Σύλλογόςμας τιμώντας τον αγώνα και τις θυσίες του Ελληνικού λαού εξέδωσε και αφιέρωσε την περιοδική του έκδοση στο έπος του ’40 με πλούσια ύλη αλλά και με κείμενα συγγραφέων της πόλης μας, όπως του κ. Γρηγόρη Κατσικά – ΣΤΑΓΕΑ και του συνταξιούχου δασκάλου κ.Παναγιώτη Καρασίμου τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία αυτή.

Το τεύχος αυτόείναι ένα ελάχιστο μνημόσυνο σε όσους θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την εθνική ανεξαρτησία και υπόσταση. Μπορείτε να το βρείτε σε έντυπη μορφή στα γραφεία του συλλόγου μας, καθώς και στην ιστοσελίδα μας σε ηλεκτρονική μορφή στην παρακάτω διεύθυνση(http://meteoronlithopolis.gr/gr/67-lib_society/380).

.