Εκδήλωση του ΚΚΕ για την παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη στην Ελάτη

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 8 Οκτώβρη, στις 12μμ, στην κεντρική πλατεία της Τύρνας (Ελάτης) Τρικάλων, τιμώντας τη μεγάλη κομμουνίστρια παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη και ξεχωρίζοντας την ίδρυση του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου στην Τύρνα.

Το Κόμμα μας, τιμά τη Ρόζα Ιμβριώτη που το έργο της βαραίνει ως κληρονομιά και παρακαταθήκη την ιστορία του ΚΚΕ, αποτελεί μέρος αυτής της ιστορίας. Το έργο της δίνει ένα συμπέρασμα πολύτιμο, «Η πρωτοπόρα σκέψη ανθίζει στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης».

               H Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα  στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα ,ιδιαίτερα τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να  συμμετέχουν   στην εκδήλωση , ώστε να γνωρίσουν από κοντά ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του λαϊκού κινήματος στον τόπο μας , καθώς και της διαχρονικής προσφοράς του ΚΚΕ στον αγώνα του λαού για το δικαίωμα στη μόρφωση.

Η τοποθέτησή της υπέρ της γραμμής της ταξικής πάλης στο ζήτημα της παιδείας, δεν προέκυψε, όπως και δεν θα μπορούσε, από ταξικό ένστικτο. Ήταν καρπός μιας απόφασης να θέσει τη γνώση της στη μελέτη των προβλημάτων της εποχής της από τη σκοπιά των κατατρεγμένων, των καταπιεσμένων. Ήταν βαθιά η πεποίθησή της πως τα μεγάλα προβλήματα είναι κοινωνικά, πως ο αγώνας για τη υγεία, την κοινωνική πρόνοια και την παιδεία πορεύεται παράλληλα με τον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα.

Το ΚΚΕ σήμερα συνεχίζει να δίνει όλες του τις δυνάμεις και καλεί την εργατική τάξη, το λαό να παλέψει για το σχολείο των σύγχρονων δυνατοτήτων και αναγκών, ένα σχολείο που όπως έγραφε και η Ρόζα:  «θα μορφώνει όλους και όχι μόνο τους προνομιούχους. Ένα σχολείο που θα κάνει ικανούς «όλους» να χαρούν τα πνευματικά και υλικά αγαθά του πολιτισμού. Θα υψώσει «όλους» στην ανθρώπινη αποστολή τους.»

Έχουμε βέβαια ξεκάθαρο πως ένα τέτοιο σχολείο μπορεί να υπάρξει μόνο σε μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος, η πιο σημαντική παραγωγική δύναμη δεν απαξιώνεται, η μόρφωσή του δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε κόστος άλλα αναγκαιότητα. Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνίας, αυτής της οικονομίας, κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν πετιέται στα αζήτητα της ανεργίας. Αυτή η πρόταση, που αποτελεί εξειδίκευση του προγράμματος του Κόμματος, δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που αξίζει να περπατήσουμε.

Το Κόμμα μας, τιμά τη Ρόζα Ιμβριώτη που το έργο της βαραίνει ως κληρονομιά και παρακαταθήκη την ιστορία του ΚΚΕ, αποτελεί μέρος αυτής της ιστορίας. Το έργο της δίνει όμως και ένα συμπέρασμα πολύτιμο:

« Η πρωτοπόρα σκέψη ανθίζει

στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ».

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

– Εισαγωγική ομιλία με θέμα: « Ρόζα Ιμβριώτη , η κόκκινη Ρόζα της Παιδείας-Χρονικό της ζωή της.»

– Ανάγνωση χρονικού κειμένου της Ρόζας Ιμβριώτη για τη λειτουργία του Παιδαγωγικού Φρονιστηρίου Τύρνας

– Πολιτική ομιλία από το Γιάννη Παντελίδη , μέλος της Επιτοπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

  – Τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας στο χώρο της πλατείας της Ελάτης

 Επίσης, κατά την εκδήλωση θα εκτίθεται φωτογραφικό υλικό με στιγμές από τη ζωή και τη δράση της Ρόζας Ιμβριώτη και θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»

 Για τη διευκόλυνση συμμετοχής στην εκδήλωση θα δρομολογηθεί λεωφορείο από τα Τρίκαλα , στις 10 πμ  της Κυριακής από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης .