Εκδήλωση τιμής στα 100 χρόνια απ’ την Αγροτική Εξέγερση των Τρικάλων

         15 χρόνια μετά την Αγροτική Εξέγερση στο Κιλελέρ (1910) και 2,5 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), η Ελλάδα, αν και έχει πλέον διπλασιασθεί πληθυσμιακά και εδαφικά, είναι μια χώρα βαθιά βυθισμένη στην κρίση. Στη Θεσσαλία η αγροτική μεταρρύθμιση για διαμονή των τσιφλικιών στους καλλιεργητές έχει σταματήσει, οι Θεσσαλοί, πρώην στρατευμένοι, μετά από 10 χρόνια πολέμους (“παλαιοπολεμιστές”) επέστρεψαν στον τόπο τους, αδυνατώντας να θρέψουν τις οικογένειές τους, αφού δεν έχουν δουλειές ούτε χωράφια ούτε βοήθεια απ’ το ξεχαρβαλωμένο κράτος. Ο αστικός πληθυσμός, εκτός από την ελίτ, τους πολιτικούς επιβήτορες και τους παρατρεχάμενους τους, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ακόμα και επιβίωσης.

         Αρχές του 1925, όλη η Θεσσαλία βράζει. Επικρατεί μεγάλη αναστάτωση. Σε χωριά και πόλεις ξεσπούν καθημερινές διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, μικρές εξεγέρσεις. Αγρότες, εργάτες, μεροκαματιάρηδες επαγγελματίες ζητούν τα δίκαιά τους. Μέσα σ’ αυτό το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί σ’ όλη τη Θεσσαλία ξεσπά η μεγάλη Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση της 2ας Φλεβάρη στα Τρίκαλα, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες κοινωνικό-πολιτικές εξεγέρσεις που έγιναν ποτέ στην πατρίδα μας. 

            Ήταν Δευτέρα. Ημέρα παζαριού. Όλα ξεκίνησαν από ένα ειρηνικό συλλαλητήριο χιλιάδων ανθρώπων, των Τρικάλων και των περιχώρων, οι οποίοι ήθελα να δώσουν ένα ψήφισμα με τα προβλήματά τους στον Νομάρχη. Αυτός αρνήθηκε και κάλεσε τον στρατό, με τον Καβράκο επικεφαλής. Αυτό έκανε τον κόσμο να εξοργισθεί και ν’ απαιτήσει δυναμικά το δίκιο του.

            Το πλήθος των διαδηλωτών, μια λαοθάλασσα επτά και πλέον χιλιάδων ανθρώπων (αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, “παλαιοπολεμιστές”, μεγάλος αριθμός γυναικών) ήταν άοπλο. Ωστόσο το κράτος, με αρνητικό πρωταγωνιστή της αιματοχυσίας που επακολούθησε τον Χρήστο Καβράκο, επέδειξε ωμή βία απέναντι στον Τρικαλινό Λαό.

Στρατιώτες και χωροφύλακες αρνήθηκαν να σηκώσουν τα όπλα τους στ’ αδέρφια τους. Ο Καβράκος και 2-3 ακόμα αξιωματικοί πυροβόλησαν στο ψαχνό. Ο απολογισμός θλιβερός: 7 νεκροί και περίπου 25 τραυματίες. Όλοι απ’ τους διαδηλωτές.

Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, η εξουσία προχώρησε και σε 2ο έγκλημα. Αντί να καθίσει στο σκαμνί τους δολοφόνους του μακελειού, προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών και 27 απ’ αυτούς οδηγήθηκαν στο Έκτακτο Στρατοδικείο Λάρισας, όπου με ψέματα οι 13 καταδικάστηκαν σε ειρκτή ή φυλάκιση.

Η τρομοκρατία που ασκήθηκε απ’ το ντόπιο και πανελλήνιο κατεστημένο σόκαρε τον κόσμο. Και το χειρότερο: απαγορεύτηκε ντε φάκτο οποιαδήποτε μελλοντική αναφορά στην Τρικαλινή Εξέγερση του 1925!!

Τίποτα όμως δεν μένει κρυπτόν υπό τον ήλιον για πάντα. Τα τελευταία χρόνια ήρθε στην επιφάνεια το μεγάλο ιστορικό γεγονός του τόπου μας, γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά, μ’ αποτέλεσμα ν’ αναγνωριστεί απ’ τον Δήμο Τρικκαίων ως τοπική επέτειος.

Τιμώντας φέτος την επέτειο των 100 χρόνων απ’ το Τρικαλινό 1925, διοργανώνουμε το Σάββατο 1η Φλεβάρη και ώρα 7:00μ.μ. (σύντομα θ’ ανακοινωθεί το μέρος) ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΗΜΕΡΙΔΑ, όπου εκτός απ’ τους ομιλητές του πάνελ θα δοθεί ο λόγος για ερωτήσεις και τοποθετήσεις σ’ όλους τους παρευρισκόμενους, αφού η επιθυμία της Πρωτοβουλίας μας είναι τα ιστορικά γεγονότα του 1925 στα Τρίκαλα να γίνουν κτήμα του λαού και της νεολαίας και να μας διδάσκουν πάντα!

            «Κτήμα εσαεί»!