Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ηρωϊκή θυσία των 5 Τρικαλινών Επονιτών

Για ακόμη μια χρονιά, η επέτειος των 73 χρόνων (18 Απριλίου 1944) από τον απαγχονισμό των 5 αντιστασιακών Επονιτών από τους Γερμανούς, γιορτάστηκε με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, μπροστά από το ομώνυμο μνημείο.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων στις 12 το μεσημέρι, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, οι κυβερνητικοί βουλευτές Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Λάππας, οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Αυγέρου-Κογιάννη, Έφη Λεβέντη, Ντίνα Δήμα, ο Περιφερειακός σύμβουλος Ντίνος Μπάρδας,  Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Προϊστάμενοι της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης νομού Τρικάλων, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, καθώς και συγγενικά πρόσωπα των εκτελεσθέντων, που στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη τους.

Λίγα μέτρα πιο πέρα στέκονταν εκπρόσωποι των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι οποίοι κρατώντας πανό στα χέρια, αποδοκίμασαν μαζί με εκπροσώπους της ΛΑ.Ε που επίσης παραβρίσκονταν στο χώρο, τους τρείς κυβερνητικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που κατέθεταν στεφάνι, χωρίς όμως να σημειωθούν κάποια έκτροπα.

Το θεατρικό δρώμενο «Πεθαίνω τον Απρίλη» που έλαβε χώρα μετά την κατάθεση των στεφάνων από τους εκπροσώπους των φορέων, ήταν αρμοδιότητα της καλλιτεχνικής υπευθύνου της Πειραματικής Σκηνής του Δημοτικού θεάτρου Τρικάλων, Πατρίτσιας Λάζου, ενώ πήραν μέρος επίσης, οι Λήδα Φράγκου, Μαρία Κατσιάβα, Βασιλένα Μητσιαδη, Βίκυ Ιακωβάκη και στο πιάνο η Κωνσταντία Λάσκου, με φωτογραφίες του Γιάννη Φλούλη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πέντε ηρωϊκών Επονιτών, που έπεσαν για την λευτεριά της πατρίδας.
Να θυμίσουμε πως τα ονόματα των 5 παλληκαριών που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας στις 18 Απριλίου 1944, είναι Κώστας Σύρμπας, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιάννης Μπριάζης, Στέργιος Γατσάς και Απόστολος Τσιανάκας. Αιωνία τους η μνήμη!