Εκδήλωση μνήμης στο Λύκειο Φαρκαδόνας

BALK_10_1

 

 

 

 

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων διοργάνωσαν χθες τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δημοτικής Κοινότητας Φαρκαδόνας. Με πρωτοβουλία του Δ/ντη του Γενικού Λυκείου Φαρκαδόνας κ. Β. Μαλέκα, οργανώθηκαν δράσεις που αφορούν στη γνώση της ιστορίας της περιοχή σε σχέση με τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Οι δράσεις περιλάμβαναν, έκθεση πλούσιου φωτογραφικού υλικού, με εφημερίδες της εποχής, φωτογραφίες από τις μάχες, ντοκουμέντα, εικονική περιήγηση στα στρατιωτικά δεδομένα μέσω προβολής σε προτζέκτορα, αλλά και κεντρική εισήγηση.

Το φωτογραφικό υλικό προσέφεραν αφειδώς, ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων διά του προέδρου του κ. Θεοδ. Νημά, η Π.Ε. Τρικάλων διά του αντιπεριφεριάρχη κ. Χρ. Μιχαλάκη, καθώς υπήρχε ανάλογη έκθεση φωτογραφίας στο κτήριο της τέως Νομαρχίας, και, βεβαίως, η κα Μαρούλα Κλιάφα, η οποία ομοίως εξέθεσε υλικό στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού.

Εισηγητής στην κύρια εκδήλωση ήταν ο φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων κ. Κων/νος Μιχαλάκης. Στην ομιλία του στους μαθητές, ανέπτυξε τα δεδομένα που αναφέρονται στη σχέση Βαλκανικών Πολέμων – χωριών του Δήμου Φαρκαδόνας.

Συγκεκριμένα, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας σε πρωτογενές αρχειακό υλικό, αναφέρθηκε:

στη στρατιωτική διάταξη των τμημάτων του Ελληνικού Στρατού πριν την έναρξη του πολέμου, σε χωριά και περιοχές, όπως (αναφέρεται η τότε ονομασία τους):  Πανίτσα (Διάσελλο), Αστρέχα, Πυραμίδα, Γιάννου Καλύβια, τσιότι (Φαρκαδόνα) Βοστίδι (Κρήνη),  Ζάρκο, γέφυρα Αλή Εφέντη (παλιά  γέφυρα Κεραμιδίου)

στη μεταστάθμευση της 4ης Μεραρχίας, στην περιοχή Λουτρό – Κεραμίδι – Πέτρινο, με διοικητή τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μοσχόπουλο και της Ταξιαρχίας Ιππικού στο Τσιότι, με διοικητή τον υποστράτηγο Αλέξανδρο Σούτσο.

στα όσα διαδραματίστηκαν λίγες ώρες και άμα τη κηρύξει του πολέμου, αργά το βράδυ της 4ης και νωρίς το πρωί της 5ης Οκτωβρίου 1912

στα στρατιωτικά γεγονότα της πρώτης ελληνικής επίθεσης

στην αποκάλυψη, για πρώτη φορά, ότι «οι πρώτες τουφεκιές του πολέμου έπεσαν στο Γριζάνο και τον Προφήτη Ηλία Κούτρας (περιοχή του Ζάρκου) στις 6 το πρωί από το 8ο Σύνταγμα της 4ης Μεραρχίας.

Στην πορεία του Ελληνικού Στρατού από το Ζάρκο προς το Ελευθεροχώρι και στις πρώτες αψιμαχίες

Στη σημασία για την περιοχή, της επίθεσης του Στρατού και της μετέπειτα απελευθέρωσης της Μακεδονίας

Τέλος, υπέβαλλε προτάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στην περιοχή, όπως, η δημοσιοποίηση του γεγονότος από τον Δήμο Φαρκαδόνας, η ιστορική αξιοποίηση των γεγονότων, δι’ επισκέψεων των μαθητών σχολείων στα συγκεκριμένα σημεία μεταστάθμευσης του Στρατού και στα συνοριακά φυλάκια, καθώς και μια αναστήλωση των φυλακίων αυτών, σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

Ενδέχεται, δε, όλο αυτό το υλικό να εκδοθεί σε βιβλίο, το επόμενο διάστημα.

Η συγκεκριμένη ομιλία απευθύνθηκε σε μαθητές και των τριών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φαρκαδόνας, οι οποίοι διδάσκονται το μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Την επισκέφθηκαν ήδη, εκτός από όλους τους μαθητές του Λυκείου, μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία της Φαρκαδόνας, ενώ ο Δ/ντης του Λυκείου Φαρκαδόνας κ. Β. Μαλέκας, προσκαλεί όλα τα σχολεία να προσέλθουν και να την επισκεφθούν, καθώς θα είναι ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 14/12/12.

 

BALK_9

 

.