Εκδήλωση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» πραγματοποίησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων

2015-03-01 19.10.00

Την Κυριακή 1η Μαρτίου η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο την εκδήλωση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio “Schools Without Borders” .

Για το εν λόγω πρόγραμμα μίλησε με την έναρξη της εκδήλωσης η Διευθύντρια της Δ/νσης Δ/μιας Εκπ/σης Τρικάλων, κ. Κάκλα Βασιλική, η οποία εξήρε την αξία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων γενικότερα και στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους στόχους του προγράμματος , το οποίο προσεγγίζει θέματα που άπτονται του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της αποδοχής της ετερότητας γενικότερα .

Πρόκειται για ένα διμερές πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με φορείς του Βελγίου και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2015. Κατά τη διάρκεια αυτού του διετούς προγράμματος εκπαιδευτικοί και μαθητές των εμπλεκόμενων σχολείων είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις με αρχικό στόχο τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα και απώτερο στόχο την αλλαγή στάσης απέναντι σε καθετί διαφορετικό.

Σκοπός της εν λόγω εκδήλωσης ήταν να γίνει διάχυση του προγράμματος στην τοπική κοινωνία , καθώς ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας συναντάμε καθημερινά σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Ενδεικτικά να πούμε πώς , αν και ζούμε σε μια μικρή πόλη, συνυπάρχουμε και αλληλεπιδρούμε- όπως είναι φυσικό στις σημερινές πολυπολιτισμικές κοινωνίες – με άτομα που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα. Και η συνύπαρξη αυτή δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι πηγή ή αφορμή προβλημάτων και συγκρούσεων ,αλλά αφορμή να κατανοήσουμε την αξία της μοναδικότητας του καθενός.

2015-03-01 19.00.13

Εκτός όμως από το θέμα της διάχυσης του προγράμματος , στόχος ήταν να δοθεί η δυνατότητα όχι μόνο στα εμπλεκόμενα σχολεία αλλά και σε συλλόγους ή μεμονωμένα άτομα -που μπορεί να βίωσαν τον αποκλεισμό- να εκφράσουν την εμπειρία τους ή να προβάλουν το έργο τους σε μια κοινωνία που άλλοτε νιώθουν να τους αγκαλιάζει και άλλοτε να τους απορρίπτει. Έτσι λοιπόν, αφενός μεν οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα ερεθίσματα που δέχτηκαν αυτά τα δυο χρόνια και να αυτενεργήσουν, παρουσιάζοντας μια ποικιλία από δρώμενα με θέμα το ρατσισμό. Από την άλλη, η δασκάλα Merita Hida Ymeri από την Αλβανία μίλησε για την προσωπική της εμπειρία ,την προσπάθεια που κάνει για να ενισχύσει τους συμπατριώτες της αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

IMG 3604

 

Ο Σύλλογος Ελληνορωσικής φιλίας και γραμμάτων Πούσκιν πήρε επίσης μέρος στην εκδήλωση, παρουσιάζοντας το έργο του καθώς και ήθη και έθιμα του τόπου τους. Πρόκειται για ένα σύλλογο, ο οποίος αγκαλιάστηκε όχι μόνο από Ρωσόφωνους αλλά και από Έλληνες, οι οποίοι θέλησαν να γνωρίσουν έναν διαφορετικό πολιτισμό, τους ανθρώπους και τη γλώσσα τους. Κι αυτό φυσικά είναι ένα πολύ απλό, χειροπιαστό παράδειγμα δημιουργικής συνεργασίας και αλληλεπίδρασης.

Εν τέλει αυτό είναι και το μήνυμα και η αξία των συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων. Οι συμπεριφορές και οι στερεοτυπικές αντιλήψεις σίγουρα δεν αλλάζουν αυτόματα. Όμως μέσα όμως από τέτοιες δράσεις δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσουν οι πρώτες εσωτερικές διεργασίες και να τεθούν οι βάσεις για να επέλθουν σταδιακά αλλαγές στη νοοτροπία του πληθυσμού.

.