Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Η 27η Ιανουαρίου ανακηρύχτηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων τιμήσαμε αυτή την επέτειο με μια εκδήλωση, η οποία είχε ως στόχο να ενημερώσει τους μαθητές για το θέμα του Ολοκαυτώματος, να τους προβληματίσει σχετικά με το φαινόμενο του ρατσισμού, αλλά και να τους ευαισθητοποιήσει, ώστε να υιοθετούν κριτική στάση απέναντι σ’ αυτό.

Αρχικά η γράφουσα παρουσίασε ένα θεωρητικό πλαίσιο που αφορούσε  την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη, την αρχή του διωγμού των Εβραίων, την ιστορική διαδρομή της κλιμάκωσης του Ολοκαυτώματος και την εφαρμογή της  «τελικής λύσης».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η εμπειρία τριών μαθητών του Λυκείου από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Άουσβιτς- Μπίρκεναου, στο οποίο είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν την προηγούμενη σχολική χρονιά, ως αποτέλεσμα διάκρισής τους στον διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους, με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», ο οποίος διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάστηκε το οδοιπορικό στο μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης, όπου έχασαν τη ζωή τους ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Οι φωτογραφίες αλλά και η αφήγηση για τις άθλιες συνθήκες ζωής στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και η ανάγνωση μαρτυριών ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα συγκίνησαν και προβλημάτισαν το ακροατήριο.

Κατόπιν, μαθητές του Γυμνασίου παρουσίασαν το πρόγραμμα Crocus, ένα πρόγραμμα που οργανώνει ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός για το Ολοκαύτωμα στην Ιρλανδία, και για την Ελλάδα πραγματοποιεί το Εβραϊκό Μουσείο. Στόχος του προγράμματος  είναι  να γνωρίσουν οι μαθητές το θέμα του Ολοκαυτώματος και τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας. Το πρόγραμμα, με συντονίστρια εκπαιδευτικό τη γράφουσα,  υλοποιήθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά για πρώτη φορά στο σχολείο μας και φέτος υλοποιείται για δεύτερη χρονιά. Έτσι, πέρυσι το φθινόπωρο φυτέψαμε τους βολβούς στην αυλή του σχολείου μας, στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Εβραιόπουλων και των χιλιάδων άλλων παιδιών που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, και παρακολουθώντας την πορεία ανάπτυξης των λουλουδιών είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ζητήματα όπως η ανεκτικότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, οι προκαταλήψεις, ο ρατσισμός. Τα κίτρινα άνθη του κρόκου θυμίζουν το κίτρινο άστρο του Δαβίδ το οποίο οι Ναζί υποχρέωναν τους  Εβραίους  να  φοράνε. Φέτος επαναλάβαμε τη διαδικασία και περιμένοντας τους βολβούς να ανθίσουν έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε πάνω σ’ αυτά τα θέματα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά και ποικίλες δράσεις, όπως το πρόγραμμα Crocus, είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε με τους μαθητές γι’ αυτή τη μελανή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, με στόχο όχι μόνο να τους προσφέρουμε γνώσεις, αλλά κυρίως να ενισχύσουμε την  κριτική τους σκέψη, ώστε να καθίστανται ικανοί να αναγνωρίζουν και να πολεμούν φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας στη σύγχρονη εποχή.

 

Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M. Ed., MA