Εκδήλωση για την Ελληνική γλώσσα

 

 

 

 

ellhniki_glossa

 

 

 

Παρουσίαση του βιβλίου ‘‘Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ’’ του Χαρ. Ζορμπά

 

Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2012, στις 8:30 το βράδυ, η Διεύθυνση Παιδείας καιΠολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων διοργανώνει στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Τρικάλων, εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Χαράλαμπου Ζορμπά με τίτλο ‘‘Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ’’ των εκδόσεων ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θωμάς Σαββίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Διεθνοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας, ο οποίος θα αναφερθεί στη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην ανάπτυξη του παγκόσμιου πολιτισμού, με εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία και προβολή σημαντικού οπτικού υλικού.

Μέσα από μια αναδρομή στους αιώνες θα αποκαλυφθεί ο υψηλός βαθμός τελειότητας στον οποίο έφθασε η γλώσσα στη χώρα μας και θα φανεί ότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι μόνο η γλώσσα των αρχαίων θεών, ημιθέων ή ηρώων, αλλά και η γλώσσα που εξέφρασε την κοσμοθεωρία του Χριστιανισμού. Θα φανεί ότι η ελληνική γλώσσα δεν μάγεψε μόνο τους ρωμαίους κατακτητές, αλλά και αργότερα, στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, αυτή απετέλεσε κυρίαρχο εργαλείο των πνευματικών ανθρώπων της Ευρώπης.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ακόμη ο φιλόλογος Αλέξανδρος Βαρναγιώτης και θα προλογίσει ο φιλόλογος Θεόδωρος Νημάς.

Συντονιστής θα είναι ο Μάκης Εξαρχόπουλος, δημοσιογράφος – ερευνητής σε θέματα πολιτισμού.

Στην εκδήλωση συμμετέχει και το βιβλιοπωλείο ΚΗΡΗΘΡΕΣ.

 

Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σε μια εποχή έντονης κακοποίησης της γλώσσας μας, ο Χαράλαμπος Ζορμπάς,  που αφιέρωσε πολλά χρόνια στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, έρχεται να υποδείξει με το παρόν πόνημα τη σωστή της χρήση κατά τρόπο απλό και κατανοητό απ’ όλους.

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο επισημαίνονται τα λάθη που γίνονται στην καθημερινή χρήση του προφορικού και γραπτού λόγου, καθώς και η τάση που υπάρχει σε πολλούς Έλληνες να αποφεύγουν τους λόγιους τύπους, που όμως είναι άρρηκτα ενσωματωμένοι στη Νεοελληνική και συντελούν στην καλαίσθητη και σαφέστερη διατύπωση των νοημάτων, στην εκφραστική ευχέρεια και ευελιξία, στην πολυμορφία και στον λεκτικό πλούτο.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, ανάλογα με τα μέρη του λόγου που πραγματεύεται, ενώ υπάρχει και ειδικό κεφάλαιο, το οποίο αναφέρεται στα λάθη που γίνονται στο χώρο της Εκκλησίας.

Η πληθώρα των παραδειγμάτων και η συστηματική παράθεση της ύλης, χωρίς πλατειασμούς  που κουράζουν και μπερδεύουν τον αναγνώστη, καθώς και ένα αναλυτικό ευρετήριο στο τέλος, καθιστούν το βιβλίο έναν εύχρηστο και πολύτιμο οδηγό της Νεοελληνικής γλώσσας.

 

 

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 

O Xαράλαμπος Ζορμπάς γεννήθηκε στην Κοιλάδα Λαρίσης από γονείς γεωργούς. Από το 1973 έως το 2008 εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Κατά καιρούς ασχολήθηκε ως επιμελητής και διορθωτής σε εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών. Άρθρα του και διάφορα σχόλια, γλωσσικά και μη έχουν δημοσιευθεί στον λαρισαϊκό τύπο. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της « Εταιρείας Φίλων της Λογίας Παραδόσεως» της οποίας υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Λάρισα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των:

Ξενοδοχείο ΛΗΘΑΙΟΝ

Ταβερνείον ΜΕΖΕΔΟΚΑΜΩΜΑΤΑ

GOODY’S Τρικάλων

Εστιατόρια JIMMY’S

Εκτυπώσεις ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

 

Χορηγοί Επικοινωνίας:

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η ΕΡΕΥΝΑ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

TRT

TV10

ΕΡΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΙΝΟΣ

TRIKALA CITY

TRIKALA OLA

TRIKALA IN

TRIKALA VOICE

TRIKALA DAY

TV-10.gr

Για επικοινωνία των MME με τους συντελεστές της εκδήλωσης

Χαράλαμπος Ζορμπάς 6972-601871

Μάκης Εξαρχόπουλος 6974-045860,  e-mail: maex@hotmail.gr