Είναι κακή η γλουτένη για τον οργανισμό μας;

H δημοτικότητα της διατροφής χωρίς γλουτένη για τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη μπορεί να  οδηγήσει πολλούς να αναρωτηθούν αν η γλουτένη είναι κάτι κακό για τον οργανισμό μας. Τι είναι όμως η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια «συλλογή» από πρωτεΐνες στο σιτάρι. Χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το φαγητό και άλλα προϊόντα να διατηρούν το σχήμα τους. Η γλουτένη προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις σε κάποιους ανθρώπους, προκαλώντας τους αρκετά συμπτώματα και επιπλοκές.

Οι πρωτεΐνες στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη είναι πηγές γλουτένης. Η βρώμη και το καλαμπόκι δεν έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες, ωστόσο επειδή έρχονται σε επαφή με άλλα δημητριακά κατά τη διάρκεια των συγκομιδών μπορεί να…μολυνθούν.

Όταν το αλεύρι σίτου, το κριθάρι και η σίκαλη ανακατευτούν με νερό δημιουργείται η γλουτένη. Οι πρωτεϊνες γίνονται πιο ευλύγιστες, κολλώδεις και ελαστικές. Για αυτό είναι κατάλληλες για ζυμάρια και μείγματα.

Κοιλιοκάκη, Ευαισθησία στη γλουτένη και αλλεργία στη γλουτένη

Κοιλιοκάκη

Ένας στους 100 ανθρώπους ανα τον κόσμο έχει κοιλιοκάκη. Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που σε κάνει ευαίσθητο στη γλουτένη. Όταν την τρώς, μια αντίδραση στο λεπτό έντερο οδηγεί σε επίθεση στις λάχνες, προεξοχές που μοιάζουν με δάχτυλα που βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης συμπεριλαμβάνουν

Διάρροια

Φούσκωμα ή αέρα
Κόπωση
Κοιλιακή ενόχληση
Δυσκοιλιότητα
Ναυτία
Εμετός
Αναιμία
Οστεοπόρωση και οστεομαλακία
Φαγούρα στο δέρμα, εξανθήματα
Στοματικά έλκη
Πόνος στις αρθρώσεις

Τα συμπτώματά σου μπορεί να είναι διαφορετικά από των άλλων. Για παράδειγμα άτομα που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να έχουν συμπτώματα που δεν σχετίζονται με το πεπτικό τους σύστημα.
Άλλοι πάλι έχουν μια ευαισθησία και προκαλεί συμπτώματα που είναι παρόμοια με της κοιλιοκάκης χωρίς ωστόσο να προκαλείται καταστροφή στο λεπτό έντερο.

Κάποια από τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:

Πονοκέφαλος
Πόνος στις αρθρώσεις
Μούδιασμα στα άκρα
Μυαλό γεμάτο…σκέψεις

Όπως συμβαίνει με την κοιλιοκάκη, δεν υπάρχουν πολλές θεραπείες για την ευαισθησία στην γλουτένη. Η καλύτερη λύση είναι να κάνετε μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Η αλλεργία στο σιτάρι από την άλλη είναι σε διαφορετική κατηγορία από την κοιλιοκάκη και την ευαισθησία στη γλουτένη. Κάποιος με αλλεργία στο σιτάρι ωστόσο μπορεί να έχει αλλεργία και στη γλουτένη. Τα συμπτώματα της αλλεργίας αυτής μπορεί να είναι τα εξής πέρα από τις πεπτικές ενοχλήσεις:

Φαγούρα, πρήξιμο στο στόμα και στο λαιμό
Φαγούρα και πρήξιμο του δέρματος
Μπούκωμα (συμφόρηση)
Δυσκολία στην αναπνοή

Αν έχετε αλλεργία στο σιτάρι πρέπει να το αποκλείσετε από την διατροφή σας.

 Πηγή: https://www.webmd.com /news4ealth.gr