Είναι ασφαλές να μείνεις έγκυος τώρα που είμαστε σε καραντίνα για τον κορονοϊό

Όσα αποκάλυψε ο ειδικός στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ζωή μιας εγκύου, μιας λεχώνας και μιας γυναίκας που επιθυμεί να γίνει μαμά στις ημέρες του κορονοϊού που βιώνουμε έκανε η Σταματίνα Τσιμτσιλή στο Happy Day με τον γυναικολόγο μαιευτήρα Παντελή Μεσσαρόπουλο.

Ο ειδικός έλυσε πολλές απορίες όπως το αν ο ιός μπορεί να περάσει από μια έγκυο γυναίκα στο έμβρυο που κυοφορεί.
Εκεί ο ειδικός εξήγησε πως με βάση τις περιορισμένες έρευνες που έχουν γίνει, φαίνεται πως το φορτίο του ιού δεν περνάει στο έμβρυο.

Η σύσταση για τις εγκυμονούσες όπως και για όλους μας είναι να μένουν σπίτι, με εκείνες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μιας και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πεσμένο στην περίοδο κύησης.

Τώρα, αν είσαι έγκυος και έχεις διαγνωστεί θετική στον κορονοϊό, με ήπια συμπτώματα παραμένεις σπίτι. Ο τοκετός είναι θέμα γιατρού κι εκείνος είναι υπεύθυνο να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια για όλους. Την περίοδο αυτή, με τα έξτρα μέτρα ασφαλείας στα μαιευτήρια, ακόμα και στους τοκετούς επιτρέπεται ένα άτομο στον θάλαμο τοκετού κι ένας συνοδός.

Όσον αφορά τις λεχώνες που φέρουν τον κορονοϊο με ήπια συμπτώματα ή ασυμπτωματικά, μπορούν να θηλάζουν και δεν χρίζουν περαιτέρω παρακολούθησης εφόσον έχουν ήπια συμπτώματα απλά πρέπει να ακολουθούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Στο δύσκολο ερώτημα, για το αν πρέπει να αποφεύγουν τα ζευγάρι την πιθανότητα τεκνοποίησης, ο ειδικός εξήγησε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς, η αναπαραγωγή δεν μπορεί να σταματήσει, σίγουρα όμως δεν ξέρουμε αν υπάρχουν επιπλοκές στο πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης, μέχρι στιγμής οι συστάσεις για μη αναπαραγωγή είναι αυτές που υφίστανται».
Όσο για τις εξωσωματικές, ο ειδικός τόνισε πως οι κύκλοι IVF που έχουν ήδη ξεκινήσει δεν μπορούν να σταματήσουν αλλά νέοι κύκλοι εξωσωματικών προσπαθειών πρέπει να διακοπούν το διάστημα αυτό.

queen.gr