Εικόνες της NASA αποκαλύπτουν: Μειώθηκε η ρύπανση στην Κίνα λόγω κορωνοϊού

Στη δημοσιότητα δόθηκαν εικόνες από τους δορυφόρους της NASA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που αποκαλύπτουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπναση στην Κίνα μειώθηκε μετά την έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η παραγωγή σε πολλά εργοστάσια έχει σταματήσει και οι μετακινήσεις των πολιτών έχει περιοριστεί για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Στην ηπειρωτική Κίνα, δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα με πάνω από 2.700 νεκρούς.

Από την 1η έως την 20η Ιανουαρίου, οι εικόνες δείχνουν υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου στην Κίνα, ενός από τους πιο σημαντικούς αέριους ρύπους, αλλά από τις 10 έως τις 25 Φεβρουαρίου, τα ίχνη του είναι ελάχιστα ορατά.

Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένα κίτρινο-καφέ αέριο που εκπέμπεται από μηχανοκίνητα οχήματα, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, όπως βήχα, άσθμα και δυσκολία στην αναπνοή.

Οι επιστήμονες της NASA λένε ότι η πτώση των επιπέδων του διοξειδίου του αζώτου ήταν αρχικά πιο ορατή από την πόλη Ουχάν, όπου ξεκίνησε η διασπορά του κορωνοϊού.

«Είναι η πρώτη φορά που έχω δει μια τόσο δραματική πτώση σε μια τέτοια ευρεία περιοχή για ένα συγκεκριμένο γεγονός», δήλωσε η Fei Liu, ερευνήτρια της ποιότητας του αέρα στο κέντρο πτήσεων Goddard Space Flight της NASA.

Η ρύπανση τείνει να μειωθεί από το Νέο Σεληνιακό Έτος, καθώς πολλές επιχειρήσεις κλείνουν για εορτασμούς, ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μείωση δεν είναι απλώς αποτέλεσμα διακοπών ή καιρικών συνθηκών.

«Φέτος, ο ρυθμός μείωσης είναι πιο σημαντικός από ότι τα προηγούμενα χρόνια και έχει διαρκέσει περισσότερο», επισήμανε η Liu.

topontiki.gr