Εγκρίθηκε το «πακέτο» μέτρων από το κυβερνητικό συμβούλιο

upourgiko simvoulio

Εγκρίθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το κυβερνητικό συμβούλιο, κατόπιν πολύωρης συνεδρίασης, το πακέτο μέτρων που αποτελεί την πρόταση της Ελλάδας προς τους δανειστές, η οποία και αναμένεται να σταλεί στο εξωτερικό εντός της ημέρας.

Την έγκριση ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και της συνεδρίασης που διήρκησε πάνω από 4 ώρες.
«Οπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων υπό πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λίγες ώρες, σε λίγη ώρα, θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί.Γνωρίζετε καλά οτι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, σενάριο στο οποίο έχει εκφράσει ζωηρότατες ενστάσεις, απειλώντας ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση, απάντησε: «Μην βιάζεστε τόσο πολύ».

Η πρόταση που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, συζητήθηκε σε σύσκεψη που έχει από νωρίς σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Είναι άγνωστο ποια είναι η στάση που τήρησαν υπουργοί όπως ο Π. Λαφαζάνης ο οποίος έχει εκφραστεί αρνητικά στο ενδεχόμενο υπογραφής νέου μνημονίου.

Σχετικά με τα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.

Είναι 12 δισ.;

Κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε εξάλλου ανακριβή, δημοσιεύματα που προσδιορίζουν το ύψος των μέτρων του τριετούς προγράμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, τα μέτρα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 8 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο μέχρι το δημοψήφισμα. Θα φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ και θα προβλέπουν πολύ σκληρά μέτρα τα οποία είναι πέρα από τις «κόκκινες» γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. H βελγική Echo αναφέρει ότι η πρόταση της Ελλάδας προβλέπει πακέτο μεταρρυθμίσεων ύψους 12 δισ. σε βάθος 3ετίας. Οπως τονίζει αν το πακέτο κριθεί ικανοποιητική θα εγκριθεί την Κυριακή, αν όχι το Grexit είναι πιο κοντά από ποτέ.

Οι τεχνοκράτες που επεξεργάζονται το ελληνικό πρόγραμμα κάνουν λόγο ότι αυτό περιλαμβάνει ένα ποσό από 50 δισ. ευρώ έως 100 δισ. ευρώ. Απ΄ αυτά τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για περικοπή των αμυντικών δαπανών αλλά και κατάργηση της έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά, δύο θέματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή της ρήξης στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει πως το πρωί της Πέμπτης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Πιθανότατα να αφορούσε τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση καθώς και τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να αποσταλούν άμεσα για να «ξεκλειδώσει» η συμφωνία.

imerisia.gr